Ehalasztották Mako japán hercegnő esküvőjét

Bejelentette jegyességét a japán császár unokája Mako hercegnő
Princess Mako, the eldest granddaughter of Emperor Akihito and Empress Michiko, and her fiancée Kei Komuro, former university classmate, speak to media abouth their engagement at Akasaka Detached Palace in Minato Ward, Tokyo on Sep.3, 2017. Princess and Komoro’s wedding ceremony is planned to be held in next year fall.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Két évvel elhalasztották Mako japán hercegnő erre az évre tervezett esküvőjét, és a császári udvar szerint a lépésnek nincs köze ahhoz, hogy anyagi természetű botrányt szellőztetett meg a japán bulvársajtó a közrendű vőlegény családját illetően.
Vágólapra másolva!

A császári udvar hivatala nagy meglepetést keltve azt jelentette be kedden, hogy a 2018 tavaszára tervezett formális eljegyzést és az őszre tervezett esküvőt 2020-ra halasztották, mert úgymond nincs elég idő a szükséges előkészületekre.

A 26 éves Mako hercegnő – Akisino herceg lánya, az agg Akihito császár legidősebb lányunokája –szeptemberben jelentette be, hogy öt éve együtt jár Komuro Keivel, egy jokohamai illetőségű közrendű diáktársával, akivel a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen ismerkedett meg. A hagyományos eljegyzési szertartás időpontját 2018. március 4-re, a menyegzőét november 4-re tűzték ki.

Komuro Kei és Mako hercegnő Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Pool For Yomiuri

A császári hivatal illetékese, Kacsi Takaharu kedden hangsúlyozta, hogy a halasztás "nincs semmiféle összefüggésben bulvármagazinok cikkeivel", és "változatlan a fiatalok szándéka az egybekelésre".

A hercegnő közölte, hogy amikor a sajtóhíresztelések hatására bejelentették eljegyzésüket és egybekelési szándékukat, "elsiették a dolgokat", "mélyebben és konkrétabban el akarnak gondolkodni a házasságról", és több időre van szükségük arra, hogy felkészüljenek az esküvőre és az azt követő időre. Sajnálkozását fejezte ki a halasztás miatt, amelynek oka "az éretlenségük".

A hercegnő – akit a hivatal közleménye idézett – azt mondja, azért halasztották 2020-ra az egybekelést, hogy "olajozottan túllegyenek a császári család számára fontos ceremóniák sorozatán", ami alatt nyilvánvalóan főleg a 84 éves Akihito császár 2019. április 30-ikára kitűzött lemondása értendő.

Szokatlan Japánban, hogy egy uralkodóházi frigyet úgy halasszanak el, hogy annak oka nem természeti csapás.

A jelenlegi uralkodó apjának, Hirohito császárnak az esküvőjét 1923-ban a Tokiót és környékét romba döntő nagy földrengés miatt halasztották későbbre.

Japán társasági magazinok szerint

anyagi természetű vita támadt a vőlegény édesanyja és annak a fiatalember jogi tanulmányait finanszírozó volt élettársa között. A férfi visszaköveteli a 4 millió jent (9,2 millió forint), amelyet állítása szerint kölcsönbe adott, az anya szerint viszont a pénzt adományként kapták.

Bár az udvari hivatal vezetője tagadja az összefüggést a vőlegény családját érintő pénzügyi vitával, a hivatal más, meg nem nevezett tisztségviselői szerint ha igazak a hetilapokban közöltek, akkor nem lehet más oka a halasztásnak, "ilyen körülmények között még egy közember is kétszer megfontolná, hogy férjhez adja-e a lányát".