Elvehetik a jogosítványát annak, aki nem fizet gyerektartást

család, Mikor és mennyi gyermektartásdíj jár az anyukáknak?
Vágólapra másolva!
Kedden lépett életbe a megszigorított jogszabály Ukrajnában, amelynek alapján mostantól akár az ország elhagyásának tilalmával büntethetik azokat a szülőket, akik nem fizetik a gyermektartást.
Vágólapra másolva!

A büntetést azokra szabhatja ki a bíróság, akik

több mint hathavi gyermektartásidíj-tartozást halmoznak

fel. Ezen túlmenően megtilthatja még a bíróság a tartásdíjfizetés elmulasztójának, hogy vadász-, vagy önvédelmi fegyvert használhasson, de bevonhatja a vadászengedélyét is. Ezenkívül kiszabhatnak büntetésként szociális munkát is, hogy az elkövető az ily módon szerzett keresetből pótolja az elmaradt tartásdíjat.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Pavlo Petrenko igazságügy-miniszter nemrég bejelentette: a tartásdíjfizetés elmulasztóit jegyzékbe veszik, és a

neveket nyilvánosságra hozzák.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Ez alól nem lesznek kivételek sem állami tisztségviselők, sem semmilyen beosztású személyek.

A tartásdíjfizetés elmulasztóival szembeni büntetés szigorításáról szóló törvényt a parlament tavaly december elején szavazta meg.

Az igazságügyi minisztérium tavaly közzétett adatai alapján Ukrajnában 70 ezerrel csökkent a házasságot kötők száma 2016-ban 2015-höz képest. 2016-ban a

válóperek száma elérte a 35 500-at.

Szakértők mindezekért az ország rossz gazdasági helyzetét teszik felelőssé. Egyre több együtt élő pár dönt úgy, hogy nem kötnek házasságot, mert nem engedhetik meg maguknak az esküvővel járó költségeket. A válások számának emelkedéséhez pedig a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus is hozzájárul, hiszen a hazatérő veteránok gyakran válnak erőszakosakká feleségükkel, családjukkal szemben.