A migránsok kitoloncolásának esélyeit mérlegelte az olasz sajtó

Horizontal
Italian former Prime Minister and leader of center-right party Forza Italia (Go Italy), Silvio Berlusconi arrives to attend the TV show "Quinta Colonna", a programme of Italian channel Rete 4, on January 18, 2018 in Rome. / AFP PHOTO / Andreas SOLARO
Vágólapra másolva!
Az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolásának esélyeit mérlegelte az olasz sajtó kedden, miután Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) vezetője bejelentette, hogy kormányra kerülve a jobbközép kitoloncolja őket az országból.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi több mint 600 ezerre becsülte az Olaszországban tartózkodó, de állandó lakhellyel és munkával nem rendelkező migránsok számát.

A politikus hozzátette, hogy ezeknek csupán 5 százaléka számít menekültnek.

Az illegális bevándorlók tömegét az olasz társadalom "időzített bombájának" nevezte.

Hangsúlyozta, hogy ha a jobbközép kerül kormányra a március 4-i parlamenti választásokon, eltávolítják Olaszországból az illegális bevándorlókat.

Silvio Berlusconi Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az olasz belügyminisztérium adatai alapján kevesebb mint 200 ezren vannak az olaszországi befogadó-központokban és migránstáborokban, de itt menedékkérelmük elbírálására vagy kiutasításra váró személyekről van szó.

Az ISMU olasz migrációs kutatóintézet mintegy fél millióra teszi az olaszországi illegális bevándorlók számát, az IlSole24Ore gazdasági napilapban megjelent felmérések 600 ezernél is többre. Azokról van szó, akik az utóbbi években érkeztek Olaszországba: tavaly több mint 119 ezren érkeztek, 2016-ban több mint 181 ezren, 2015-ben mintegy 154 ezren, 2014-ben több mint 170 ezren.

Az Il Giornale jobbközép napilap kedden közölt adatai szerint tavaly Németországból 74 ezer migránst toloncoltak ki, Lengyelországból 18 ezret, Olaszországból alig ötezret. 2011 és 2016 között Olaszország 21 ezer illegális bevándorlót szállított vissza hazájába.

Az Il Giornale közölte az olasz jobbközép migrációs kormányprogramjának terveit, amelyek szerint leállítanák a migránsok Olaszországba való belépését, valamint korlátoznák az úgynevezett humanitárius indokból kiadott menedékkérelmek számát.

Sajtóinformációk szerint az illegális bevándorlók hazaszállítása fejenként 4 ezer euróba (1,2 millió forint) kerül Olaszországnak. A római kormány eddig négy országgal írt alá kétoldalú kitoloncolási megállapodást, többek között Tunéziával, amely hetente alig 30 honfitársát veszi vissza Olaszországból.

Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje kedden kijelentette, ha kormányra kerül, az M5S líbiai békekonferenciát rendez Rómában. "Amíg a líbiai válsághelyzetet nem sikerül megoldani, az EU nem gondolhatja azt, hogy Olaszország zárt kikötő vagy menekülttábor" – hangsúlyozta Luigi Di Maio. Hozzátette, a kelet-európai országoktól nyitást várt a menedékkérők áthelyezésében, az EU többi alapító tagállamától pedig szolidaritást Olaszország felé.