A román hatóságok eltávolítottak egy kétnyelvű táblát Erdélyben

2018.02.06. 17:40

A Fehér Megyei Tanács egyik román nemzetiségű tagja, a magyarellenes uszításairól elhíresült Florin Roman szombaton egy Facebook bejegyzésében követelte, hogy a hatóságok távolítsák el a Maros és Fehér megye határán álló kétnyelvű jelzőtáblát, mert szerinte az törvénysértő, írja a Főtér.ro.

Florin Roman, a nacionalista irányultságú Nemzeti Liberális Pártja tagja és azzal indokolta a követelését, hogy a román törvények értelmében csak annak a megyének a területén jelenhet meg kétnyelvű tábla, amelyben a kisebbség aránya eléri a 20%-ot.

Az ő értelmezése szerint a két közigazgatási egység határát jelző tábla nem Maros, hanem Fehér megye területén található, ott pedig a magyarság aránya alig 5%, míg a szomszédos megyében közel 40%.

Marius Pascan, a szintén nacionalista Népi Mozgalom Párt Maros megyei tanácsosa arról tájékoztatott ma Facebook oldalán, hogy a Péter Ferenc, a megye magyar nemzetiségű önkormányzatának az elnöke eltávolítatta a kétnyelvű táblát.

Péter Ferenc a Maszol.ro nevű erdélyi hírportálnak azt nyilatkozta, hogy nem ő adott utasítást a tábla levételére, hanem az útkezelő igazgatóság, a Fehér Megyei Tanács felszólítására.Elmondása szerint Romániában nincsenek pontosan kijelölve a megyék határai, de ez eddig senkit sem zavart.

Így a kétnyelvű táblát valószínűleg tévedésből helyezték ki Fehér megye területére, de a Maros megyei részre szerinte hamarosan visszakerülhet az.

Véleménye alapján egy újabb naconalista provokációnak lehetünk a tanúi Erdélyben.