Szabadlábra helyeztek három hongkongi demokráciapárti aktivistát

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezte kedden a hongkongi felsőbíróság fellebbviteli tanácsa Joshua Wong demokráciapárti aktivistát két másik társával együtt, akiket a négy évvel ezelőtti úgynevezett esernyős forradalomban való részvételük miatt ítéltek nem jogerősen több hónapos börtönbüntetésre.
Vágólapra másolva!

A felmentő ítélet hírügynökségi értékelések szerint gyökeres fordulat, meglepő győzelem a Wong és társai ellen folyó büntetőeljárásban.

Wongot, Nathan Lawt és Alex Chowt tavalyelőtt augusztusban elsőfokú ítéletben közmunkára ítélték, majd tavaly augusztusban az ítéletet

hattól nyolc hónapig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre súlyosbították.

Ezt az ítéletet semmisítette meg most a fellebbviteli tanács egyhangúlag hozott döntésével. A testület ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a hongkongi társadalom törvénytisztelő, és a jövőben az igazságszolgáltatás a fellebbviteli tanács által lefektetett szigorúbb irányelvek szerint fog eljárni azokkal a törvénysértőkkel szemben, akik nagyszabású, erőszakos törvénytelen megmozdulásokban vesznek részt.

A három aktivista közel két hónapot töltött börtönben, tavaly novemberben óvadék ellenében engedték szabadon őket.

Az 1997-ben Kínához visszakerült egykori brit gyarmaton 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. A demonstrációk legintenzívebb szakaszában

több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

Az "esernyős" jelzővel illetett polgári engedetlenségi mozgalmat az indította el, hogy az akkor még mindössze 17 éves, középiskolás Wong több társával együtt a kordonokat áttörve berontott egy kormányzati épületegyüttes udvarára. Az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a Peking által támogatott hongkongi városvezetés a bíróságokat igyekszik felhasználni arra, hogy korlátozza az ellenzék mozgásterét.