Maduro: A külföldiek tanulhatnak a venezuelai választási rendszerből

2018.02.08. 21:00

Bármilyen nemzetközi megfigyelő részt vehet az április 22-én tartandó venezuelai elnökválasztás folyamatában – jelentette ki Nicolás Maduro, a venezuelai elnök csütörtöki Twitter-üzenetében.

Venezuela nyitott arra, hogy megadjon minden szükséges biztosítékot és fogadja mindazokat a nemzetközi megfigyelőket, akik el szeretnének jönni. Azon kívül, hogy felügyelhetik a választásokat, még tanulhatnak is a kifogástalan választási rendszerből, "amelyet létrehoztunk" – fogalmazott Nicolás Maduro.

A venezuelai elnök nem sokkal az után szólt erről, hogy az országos választási tanács szerdán Caracasban bejelentette: április 22-én tartják az elnökválasztást Venezuelában.

Nicolás MaduroForrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Carlos Becerra

E bejelentés alapján úgy tűnhet, hogy a kormány és az ellenzék egyezségre jutott a választás időpontját illetően, de csak kormányoldal részéről állították szerdán, hogy valóban sikerült végleges megállapodást kötni az ország belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról. Az ellenzék szerdán cáfolta ezt az bejelentést.

A kormánnyal szembenálló erők még nem döntöttek arról, hogy részt vesznek-e egyáltalán a választási megmérettetésben.

A választást eredetileg decemberben rendezték volna meg, de az alkotmányozó nemzetgyűlés – amely az ellenzék vádja szerint Nicolás Maduro elnök érdekeit szolgálja – két hete elrendelte, hogy előre kell hozni. Maduro biztos a győzelmében, ugyanis eddig jól kihasználta az ellenzéki erők megosztottságát, ez utóbbiak viszont még nem voltak képesek kihasználni az elnökkel szembeni növekvő elégedetlenséget.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A válság miatt tömegek menekülnek el a dél-amerikai országból. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

Közben Juan Manuel Santos kolumbiai elnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a venezuelaiak tömeges mértékű érkezése egy olyan példa nélkül álló dolog, amelyhez hasonlót Kolumbia még nem tapasztalt. Santos a kolumbiai-venezuelai határnál található Cúcuta városban a migráció helyzetét értékelő ülésen szólalt fel, a Kolumbiába érkező venezuelaiak legtöbbje ugyanis Cúcután keresztül jut át a szomszédos országba. A kolumbiai államfő ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy megerősítik a határvédelmet és szigorítanak a bevándorlás ellenőrzésének folyamatán, ugyanakkor Kolumbia az ENSZ-szel karöltve felállít egy központot, amely humanitárius segítségnyújtásban részesíti a venezuelai migránsokat.

A kolumbiai kormány jelentése szerint naponta csaknem 40 ezer venezuelai érkezik Kolumbiába, ahol a legfrissebb beszámoló szerint már több mint félmillió venezuelai él.