Holokauszttúlélők tüntettek Lengyelország tel-avivi nagykövetsége előtt

2018.02.08. 19:03

Holokauszttúlélők tüntettek a vitatott lengyel törvénymódosítás ellen Lengyelország tel-avivi nagykövetsége előtt csütörtökön – adta hírül az izraeli média.

A tudósítások szerint néhány tiltakozónak sikerült bejutnia a nagykövetség területére. A rendőrség vizsgálja az értesüléseket.

Egyetlen törvény sem törölheti el a történelmet – kiáltozta a több tucat idős, jórészt 90 év feletti tüntető.

"Megszöktem Auschwitzból, de minden éjjel rémálmaim vannak attól, amit ott átéltem" – idézte honlapján a Jerusalem Post című izraeli napilap a 95 éves Salom Steinberget. "Szégyelljék magukat... Sokan nem élték túl, és nem fogjuk elfelejteni, hogy a nácik lengyel földön mészároltak le minket" – tette hozzá. Egy másik tüntető azt hangoztatta, hogy "a lengyelek semmit sem tettek, hogy segítsenek" nekik.

A nemzetközi felzúdulás ellenére a lengyel elnök kedden aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény módosítását. Andrzej Duda egyúttal bejelentette: továbbítja a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, amely utólagos normakontroll keretében tisztázni fogja, sérti-e a szólásszabadságot. Az új rendelkezések addig is életbe léptek.

A jogszabály pénzbírsággal vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja mindazokat, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan bűnrészességgel vádolják a náci Harmadik Birodalom bűntetteiben. Nem számít bűntettnek, ha ezt "művészeti vagy tudományos tevékenység keretében" teszik. A rendelkezés az emberiesség, a béke elleni és a háborús bűncselekményekre is kiterjed.

A törvény diplomáciai válsághoz vezetett Izrael és Lengyelország között. Izraeli politikusok és történészek attól tartanak, hogy a jogszabály visszaélésekre ad lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK