Kiderült, ki vádolta meg nemi erőszakkal a francia minisztert

Nicolas Hulot
(FILES) In this file photo taken on November 30, 2017 French Minister of the Ecological and Solidarity Transition, Nicolas Hulot looks on during the 108th session of the Council of the International Organization for Migration (IOM) at the United Nations (UN) Offices in Geneva. Hulot on February 8, 2018 in an interview with French television channel BFM TV denied "ignominious" rumors of sexual harassment against him. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Pascale Mitterrand, Francois Mitterrand néhai francia köztársasági elnök unokája tett 2008-ban feljelentést Nicolas Hulot jelenlegi környezetvédelmi miniszter ellen egy 1997-es állítólagos nemi erőszak miatt, de azt soha nem akarta, hogy kitudódjon – közölte pénteken ügyvédje, miután az esetről a L'Ebdo című induló új újság címlapján írt.
Vágólapra másolva!

– írta közleményében Michel Dufranc, a Mitterrand család ügyvédje. "Nem ő volt a revelációk kezdeményezője" – tette hozzá.

A L'Ebdo leleplező cikke nem fedte fel, hogy kiről van szó, csak annyit említett, hogy "egy híres politikus unokája" tett feljelentést 2008-ban a politikus ellen, de a francia napilapok internetes oldalaikon már csütörtök este leírták Pascale Mitterrand nevét, elsőnként a Le Parisien.

"Egyből megmondta (Mitterrand) a L'Ebdo újságíróinak, hogy nem szeretné ezt a publicitást, de nem volt semmilyen hatalma azt megakadályozni" – hangsúlyozta az ügyvéd.

A francia kormány egyik legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szégyentelen hazugságnak nevezte és tagadta a vádakat csütörtökön.

Nicolas Hulot Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A lap szerint Hulot saját alapítványának egyik 31 éves munkatársát, aki jelenleg a nemzetgyűlés alkalmazásában áll, szexuálisan zaklatta. A cikk alapján beazonosítható nő személyesen cáfolta a lapnak az állítást, Hulot pedig "tiszta hazugságnak" nevezte. A politikus azt is cáfolta, hogy megvásárolta a nő hallgatását.

Azt viszont elismerte a miniszter, hogy 2008-ban feljelentést tett ellene "egy híres politikus unokája" egy állítólagos 1997-es eset miatt, de az ügyészség az akkor érvényben lévő tízéves elévülési idő miatt nem indított eljárást.

"Az ügyet nem egyszerűen azért zárták le, mert elévült, hanem meg is hallgattak a csendőrök a saját kérésemre, és a nyomozók nagyon gyorsan megállapították, hogy semmi olyan nem történt, amiért vizsgálatot kellene indítani az ügyben" – mondta Nicolas Hulot. "Ez fájdalmas, igazságtalan, megalapozatlan" - tette hozzá.

Christine Le Crom ügyész csütörtök este megerősítette, hogy

2008-ban feljelentés érkezett nemi erőszak gyanújával Nicolas Hulot ellen, de elévülés miatt nem indult eljárás az 1997-es eset miatt, amikor is Pascale Mitterrand 20 éves volt.

Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő azonnal támogatásukról biztosították a minisztert és jelezték, hogy nem kell lemondania, miután nincs ellene eljárás.