Több százan dolgoznak a katasztrófa helyszínén

repülőgép, roncs, mentés, Sztyepanovszkoje
Sztyepanovszkoje, 2018. február 11. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen a roncsok körül dolgoznak a mentőalakulat tagjai Sztyepanovszkoje falu mellett, Moszkva közelében 2018. február 11-én, miután a domogyedovói repülőtérről történő felszállását követően lezuhant a Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság egyik utasszállító repülőgépe. Az An-148-as fedélzetén 71 ember tartózkodott, közülük senki sem élte túl a katasztrófát. (MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma)
Vágólapra másolva!
Mintegy hétszáz ember dolgozik három műszakban a Moszkva közelében, a Ramenszkojei járásban lezuhant utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínén, kétszáz jármű és kutatásra szolgáló gépek támogatásával – közölte hétfő reggel a rendkívüli helyzetek oroszországi minisztériumának szóvivője.
Vágólapra másolva!

A terepen a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) mintegy 70 szakértője is vizsgálódik.

A hatóság szóvivője, Szvetlana Petrenko kijelentette, hogy a repülőgépen már a földbe csapódás után történt robbanás, az utasszállító zuhanás közben nem égett. Az orosz médiában megjelent szemtanúi beszámolók egy része szerint viszont a repülőgép már égett vagy füstölt, mielőtt lezuhant.

A roncsok mintegy harminchektáros területen szóródtak szét, ennek hétfő délelőtt átkutatott mintegy 10 százalékán több mint 400 emberi maradvány és a géproncs mintegy 30 darabját találták meg.

Köztük volt a gép mindkét feketedoboza, az is, amely a pilóták üzenetváltásait, és az is, amely a repülési adatokat rögzíti.

Az állami légiforgalmi hivatal tájékoztatása szerint mindkét berendezés erősen megrongálódott, de feltehetően nem annyira, hogy ne lehessen kinyerni belőlük a szükséges információkat. Ez akkor derül ki, ha megkezdik a berendezések laboratóriumi vizsgálatát.

A helyszín elsődleges átvizsgálásával várhatóan hétfő estig végeznek, a részletes kutatás akár egy hétig is eltart.

A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság Orszkba tartó An-148-asa vasárnap négy perccel a felszállása után eltűnt a radarernyőkről.

A gép lezuhant, 65 utasa – köztük három gyerek – és hatfős személyzete meghalt.

A járaton a jelentések szerint három külföldi – azeri, illetve svájci – állampolgár utazott.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen a roncsok körül dolgoznak a mentőalakulat tagjai Forrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek or/-------------------

Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, négyen Szaratovban, hárman Szentpéterváron, a többiek pedig az ország más részein éltek.

A Kommerszant című gazdasági napilap szerint a szakértők jelenleg a hajtómű kigyulladását, a sebességmérő meghibásodást, a jegesedést és a pilóta hibáját tartják a legvalószínűbbnek a tragédia lehetséges okai közül.

A terrortámadást a lap szerint nem sorolják ezek közé, de nem is vetették el véglegesen.

Az áldozatok azonosítása Moszkvában történik majd. Hozzátartozóiktól Orszkban hétfőn kezdik meg a mintavételt.

Orszkban hétfőn gyásznapot tartanak, Moszkvában pedig a tragédia miatt törölték a hétfőre tervezett farsangi mulatságokat.

A Szaratovszkije Avialinyii felfüggesztette az An-148-as típusú gépeinek üzemeltetését. A légitársaság szerint a szerencsétlenül járt utasszállító felszállás előtti vizsgálata nem állapított meg műszaki hibát.

A vizsgálatba egyébként bekapcsolódik a géptípust kifejlesztő ukrán Antonov vállalat képviselője is. A katasztrófát szenvedett gépet licenc alapján az oroszországi Voronyezsben szerelték össze 2010-ben.