Lemondott a dél-afrikai elnök

2018.02.14. 22:09

Bejelentette lemondását szerda este a Dél-afrikai Köztársaság korrupciós botrányok sorozatába keveredett elnöke, Jacob Zuma az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint azonnali hatállyal távozik tisztségéből.

Félórás búcsúbeszédében Zuma ugyanakkor kiemelte, nem ért egyet azzal, ahogyan a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kiebrudalta őt a hatalomból. Előbb pártja éléről távolították el tavaly decemberben, és helyébe Cyril Ramaphosát választották, most pedig államfői tisztéről is lemondatták.

Jacob ZumaForrás: AFP/John Macdougall

Az azonnali hatályú lemondással a 75 éves dél-afrikai politikus elejét vette annak, hogy csütörtökön pártja - az ellenzékkel karöltve - parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal távolítsa el az ország éléről."Mindig fegyelmezett tagja voltam az ANC-nek, de nem szabad, hogy a párt miattam megosztott legyen" - mondta búcsúbeszédében Zuma. Kitért arra, büszke, hogy harcolhatott a fehér kisebbség elnyomásával szemben.

Nem tipikus

Az immár 75 éves Zumát 2009-ben választották elnökké. Afrikai mércével sem mondható, hogy tipikus államfő lett volna. Hajdanán karizmatikus polgárjogi harcosként szerzett nevet, ám idővel nyolc éven át hadakozott az ellene felhozott korrupció és nemi erőszak vádjaival szemben, amelyeket röviddel a 2009-es április 22-i választás előtt ejtettek. Politikai visszatérését szakszervezeti vezetők és a népes szegény rétegek támogatásának köszönhette. A korrupció árnyéka azonban rávetült elnöki időszakára is, és végül a vesztét okozta.

Zuma magánélete is sajátos: ötször nősült, húsz gyereke van. A huszadik azonban házasságon kívül született, ráadásul egy hónappal Zuma ötödik esküvője után. Ennek hírére azzal vádolták, hogy szexuális élete árt az országban folytatott AIDS-ellenes kampánynak. Az Afrikai Kereszténydemokratikus Párt (ACDP) szerint Zuma magaviselete aláásta saját kormányának a biztonságos szexre vonatkozó üzenetét, hiszen kiderült, hogy "az elnök továbbra sem használ óvszert" - állt az ACDP bírálatában.

Az AIDS és az elnök

A "továbbra sem" megfogalmazás oka: 2006-ben Zumát azzal vádolták, hogy megerőszakolt egy AIDS-es nőt. A vádat végül ejtették, de megdöbbentést keltett Zuma tanúvallomása, miszerint a vírus ellen pusztán zuhanyozással védekezett. Ezek után Zuma szorgalmazni kezdte az óvszerhasználatot és az AIDS-tesztet - mégsem járt jó példával elöl. A Dél-afrikai Köztársaságban legkevesebb 5,7 millió dél-afrikai HIV-vírushordozó, és becslések szerint naponta ezren halnak meg AIDS-ben az országban.

A 20. gyermek hírére egyébként az Afrikai Nemzeti Kongresszus akkor még kiállt Zuma mellett: az ellenzéki felzúdulásra közölte, hogy az elnök 20. gyermeke "magánügy". Zuma a zulu szokásokat tartva többnejűségben él, ám jó ideje csak három neje van, mert egyik feleségétől elvált, egy másik pedig öngyilkosságot követett el.