Nem beszél románul a magyar diáklány, megalázták Temesváron

Temesvár
Vágólapra másolva!
Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul Romániában a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ), amiért egy temesvári egészségügyi intézmény orvosa hiányos román nyelvtudása miatt megalázott egy székelyföldi diáklányt - írja az erdélyi Krónika nevű napilap.
Vágólapra másolva!

Az esetet Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a Székely Hírmondóba írt véleménycikkében tárta a nyilvánosság elé, majd Benkő Erika parlamenti képviselő tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén bejelentette, hogy az általa vezetett Jogvédelmi Szolgálat nem hagyja következmények nélkül a dolgot.

Temesvár, a Bánság soknemzetiségű központja Forrás: Origo

Az edző beszámolója szerint a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú leány kosárlabdacsapata az elmúlt hétvégén Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében, néhány játékosnak azonban a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvéből hiányzó, sportorvos által láttamozott jóváhagyást.

A kórlapjának hátára azt írta, hogy "az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal" - állította az edző.

Farkas szerint a megalázások sora a szállodában is folytatódott, ahol szintén számon kérték a gyerekektől, hogy miért nem tudnak folyékonyan románul.

Hozzátette:

Benkő Erika közölte:

az orvos ellen hivatali visszaélés vádjával bírósági eljárás is indítható.

Az RMDSZ politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat bárkinek kész segíteni, aki hasonló eset miatt jogi támogatásra szorul.

A Krónika felidézte, hogy az eset kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőtt, Kolozsváron történtekre, ahol szintén egy orvos volt az, aki elkövette a visszaélést.

Akkor egy 17 éves, a székelyföldi Olasztelekről származó lány baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba,

ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre (67 ezer forint), a kórházat pedig 2000 lejre bírságolta.

Az RMDSZ a hasonló helyzetek megelőzése érdekében kezdeményezte az államfő által tavaly kihirdetett törvény módosítását,

amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él.