Erős földrengés volt Mexikóban

2018.02.17. 06:38

Erős, 7,2-es fokozatú földrengés volt szombaton Mexikó déli és középső vidékén, kisebb károk keletkeztek, de az első jelentések nem szóltak áldozatokról.

Az országos földrengésfigyelő szolgálat szerint a földmozgás fészke a déli Oaxaca szövetségi államban lévő Pinotepa Nacional településtől 11 kilométerre délkeletre, 43 kilométeres mélységben volt.

Luis Felipe Puente, a helyi katasztrófavédelem vezetője azt mondta, hogy Oaxaca, Chiapas, Michoacan és Puebla szövetségi államokban, valamint a fővárosban, Mexikóvárosban a hatóságok még vizsgálódnak. Az első nagyobb földrengést még 59 utórengés kísérte.

Az amerikai földtani intézet (USGS) előzetesen 7,5-es erősségű rengésről számolt be.
Hivatalos közlések szerint Mexikóvárosban és az ország déli részén csaknem egymillió háztartás maradt áram nélkül, és Oaxaca államban legkevesebb 50 ház rongálódott meg.

Lezuhant a helikopter

Nem sokkal később a belügyminisztérium arról számolt be, hogy Alfonso Navarrete Prida miniszter helikoptere, amellyel a károk megtekintésére indult, leszállás közben a földnek csapódott és két ember meghalt. A helikopteren ült Alejandro Murat, Oaxaca kormányzója is, de sem ő, sem a miniszter nem sérült meg komolyabban.

Pinotepa Nacional városban - a helyi katasztrófavédelem által készített felvételek szerint - egy földszintes épületnek leomlott a homlokzata.

A hatóságok később azt közölték, hogy a helikopter két teherautóra zuhant egy mezőn, amikor megpróbált leszállni Santiago Jamiltepecben. A földön legalább 13 ember halt meg a baleset következtében, köztük három gyermek. További 15 ember megsérült.

A Pemex nemzeti olajvállalat szerint berendezéseik rendben vannak, beleértve legnagyobb finomítójukat, amely 386 kilométerre fekszik az epicentrumtól.

Tavaly szeptemberben két erős földrengés 471 halálos áldozatot követelt Mexikó középső és déli vidékén, és megrongált 184 ezer épületet.