Lezuhant egy utasszállító repülő Iránban

2018.02.18. 08:54

Lezuhant egy utasszállító repülőgép 66 emberrel a fedélzetén Iránban – jelentette vasárnap a Fársz iráni hírügynökség. Egy szóvivő beszámolója szerint a tragédiának nincs túlélője

A félhivatalos hírügynökség jelentése szerint az Iran Aseman Airlines nevű iráni légitársaság gépe a teheráni Mehrábád repülőtérről tartott az ország délnyugati részén fekvő Jászúdzs városába, és Szemírom közelében, a fővárostól mintegy 620 kilométerre délre csapódott a földbe. A Fársz úgy tudja, hogy egy ATR-72 típusú, két turbólégcsavaros repülőgép járt szerencsétlenül. 

Így néz ki egy ATR 72 utastereForrás:AFP/crowdspark.com/Anonymous

A légitársaság szóvivője az iráni állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy a szerencsétlenséget senki sem élte túl.

Síró hozzátartozók a teheráni Mehrábád repülőtéren 2018. február 18-án, miután lezuhant az Iran Aseman Airline egyik innen induló, belföldi járata Szemírom közelében. A fedélzeten tartózkodó 66 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát.Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Szemírom kormányzója arról számolt be, hogy a mentőhelikopterek képtelenek megközelíteni a baleset helyszínét, mert nagy a köd, ezért a mentők szárazföldön igyekeznek elérni a roncsot, amely hegyvidéken fekszik.

Gyászoló hozzátartozó a teheráni reptér parkolójában.Forrás: EPA

Az ATR-72 olasz-francia fejlesztésű, regionális járatokra fejlesztett gép, melyet a nyolcvanas években terveztek.

A korábbi évek szankciói miatt Irán a legtöbb repülőalkatrészhez képtelen volt hozzájutni, ami miatt az iráni légitársaságok gépparkja elöregedett, s emiatt már több baleset is történt.

Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás után azonban a szankciókat a nemzetközi közösség megszüntette, s Irán nem sokkal később repülőgépek tucatjaira adott le megrendelést nyugati repülőgépgyártóknak.