Mindennapossá vált az antiszemitizmus a francia nagyvárosokban

Francis Kalifat
President of the Representative Council of French Jewish Institutions (Crif) Francis Kalifat attends a dinner organised by the French Council of the Muslim Faith (CFCM) to break the fast of Ramadan, in Paris, on June 20, 2017. / AFP PHOTO / BENJAMIN CREMEL
Vágólapra másolva!
Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek – közölte a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.
Vágólapra másolva!

"Ez egy nagyon komoly téma, és egy olyan jelenség, amelyet egyre gyakrabban tapasztalunk" – mondta a Crifet vezető Francis Kalifat a dpa német hírügynökségek. "Becsléseink szerint 50-60 ezer ember tapasztalta meg a 2000-es évek eleje óta az általam kényszerű belső száműzetésnek nevezett jelenséget" – tette hozzá.

Francis Kalifat Forrás: AFP/Benjamin Cremel

A nagyobb városok peremén található, úgynevezett problémás negyedekben az antiszemitizmus a mindennapok része – magyarázta Kalifat.

– fűzte hozzá a férfi.

Kalifat szerint az jelenthetné a megoldást, ha az igazságszolgáltatás elrettentési céllal különösen keményen lépne fel az antiszemita tettek elkövetőivel szemben.

Az elmúlt években több Franciaországban elkövetett antiszemita bűncselekmény keltett nemzetközi felzúdulást. 2012-ben egy toulouse-i zsidó iskolánál lövöldözött egy motoros, 2015-ben pedig egy párizsi kóser üzletben ejtett túszokat egy terrorista.

Csak az elmúlt évben 311 antiszemita fenyegetést és bűncselekményt jegyeztek fel a hatóságok.

Franciaországban él a legjelentősebb, 450 ezresre becsült zsidó kisebbség Európában.