Szaakasvili visszatéréséért és Porosenko távozásáért tüntettek Kijevben

Demonstration in Kiev Ukraine Ukrainian President Petro Poroshenko Kiev Mikheil Saakashvili Georgian President Mikheil Saakashvili
KIEV, UKRAINE - FEBRUARY 18: Supporters of former President of Georgia and former Odessa Governor Mikheil Saakashvili attend a march with demand of impeachment of Ukrainian President Petro Poroshenko in Kiev, Ukraine, on February 18,2018. Vladimir Shtanko / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek a tegnap az ukrán fővárosban, Mihail Szaakasvili volt odesszai kormányzó és georgiai ex-elnök mellett, valamint Petro Porosenko jelenlegi ukrán államfő ellen.
Vágólapra másolva!

A francia AFP hírügynökség információ szerint nagyjából 10 000 ember gyűlt össze Kijev főterén, az ukrán Belügyminisztérium jelentése alapján viszont csak 3 000.

A tiltakozók transzparensein

át volt húzva vörössel Porosenko arcképe és azt írták alá, hogy tolvaj, közben hangosan követelték az államfő lemondását.

A tegnapi demostráció Kijevben. Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Vladimir Shtanko

Egy nő a tömegből azt nyilatkozta, hogy

A tüntetők nagyrészt Mihail Szaakasvili Akarat pártjának a szimpatizánsai voltak, akik azt is skandálták, hogy

a volt odesszai kormányzó térjen vissza Kijevbe.

Ahogy az Origo már megírta, Szaakasvilit a múlt hétfőn utasították ki Ukrajnából, majd ismeretlen fegyveresek Lengyelországba szállították, onnan pedig Rotterdamba távozott.

Szaakasvili a rotterdami Erasmus hídon. Forrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Még decemberben Hollandia külügyminisztere arról beszélt, hogy mivel a politikus felesége holland állampolgár, ezért a helyi törvények feljogosítják a Szaakasvilit arra, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt kapjon az országban.