Törvényjavaslat készül az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáról

TRUMP, Donald
Washington, 2018. február 2. Donald Trump amerikai elnök beszél a Republikánus Nemzeti Bizottság téli ülésén a washingtoni Trump Hotelben 2018. február 1-jén. (MTI/EPA pool/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról, a tervezetet Donald Trump elnök is támogatja.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház helyettes szóvivője, Raj Shah helyi idő szerint hétfőn reggel közleményben jelentette be, hogy

az elnök támogatja azon erőfeszítéseket, amelyek a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását célozzák fegyvervásárlás előtt.

A közleményből kiderül, hogy Donald Trump még pénteken egyeztetett John Cornyn texasi republikánus és Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátorral a kettejük által benyújtandó törvénytervezetről.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: MTI/EPA/POOL/ABACA PRESS/Olivier Douliery

A javaslat szigorítaná mind a szövetségi, mind a tagállami kötelezettségeket arról, hogy

jelentsék és számon tartsák azokat a kihágásokat, törvénysértéseket, erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek miatt megtilthatják egyeseknek a fegyvervásárlást.

"Miközben az egyeztetés és az eddigi szabályok felülvizsgálata még folyamatban van, az elnök támogatja a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását" - szögezte le Raj Shah közleménye.

A fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról folyó országos vita a múlt szerda óta erősödött fel ismét, azt követően, hogy a floridai

Parkland egyik középiskolájában a 19 éves Nikolas Cruz 17 embert agyonlőtt.

Nikolas Cruz a vérengzés másnapján a bíróság előtt. A 19 éves fiú február 14-én tűzet nyitott volt iskolájában.17 embert ölt meg. Forrás: AFP/Susan Stocker

Több sebesültet változatlanul kórházban ápolnak.

A lövöldözés utáni felháborodáshoz ezúttal a diákok is csatlakoztak, akiknek képviselője vasárnap bejelentette: Menet az életünkért címmel demonstrációt szerveznek március közepére Washingtonban, azért, hogy cselekvésre ösztökéljék a kongresszus törvényhozóit.