Az Iszlám Állam által meggyilkolt civilekkel teli tömegsírokra bukkantak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorhálózat afganisztáni szervezetének tagjai által meggyilkolt 19 civil holttestét tartalmazó két tömegsírra bukkantak a helyi hatóságok az elmúlt két napban a közép-ázsiai ország keleti, Nangarhar tartományában - közölték kedden helyi hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Attaulláh Hugjáni, a tartományi kormányzó szóvivője elmondta, hogy a hatóságok 10 holttestre kedden bukkantak rá a tartománybeli Acsin körzet Momand Dara területén. Ugyanebben a térségben hétfőn 9 tetemet találtak egy sírban.
A kedden talált 10 áldozattal kapcsolatosan Szohráb Káderi, a tartományi tanács egyik tagja azt mondta, hogy

mindegyiküket fejbe lőtték.

Hugjáni közlése szerint a dzsihadisták által körülbelül másfél évvel ezelőtt elrabolt civilekről van szó. Ezeknek a civileknek a többségét azért hurcolták el magukkal a dzsihadisták, mert

azzal gyanúsították őket, hogy a kormánynak vagy a táliboknak kémkednek

- mondta Zabihulláh Zmaráj, a tartományi tanács egyik tagja.

Momand Dara volt egy időben a székhelye az Iszlám Állam afganisztáni ágát régebben vezető Háfiz Szaíd Hánnak.

Hánt 2016-ban egy amerikai légitámadásban megölték. Az afgán biztonsági erők tagjai nemzetközi segítséggel tavaly foglalták el a térséget, ahol az Egyesült Államok hadserege tavaly áprilisban bevetette legerősebb nem nukleáris bombáját, a "minden bombák anyjaként" is ismert, GBU-43 típusú MOAB-ot az Iszlám Állam célpontjai ellen.

A 10,3 tonna súlyú, GPS-irányítású bombát több mint 8 tonna robbanóanyaggal szerelték fel, pusztító ereje 11 tonna TNT-nek felel meg.

A kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány a dzsihadisták hátországa Afganisztánban, de itt található a kabuli kormány ellen fegyveres harcot folytató tálibok bázisa is. Bár az Iszlám Állam helyi harcosait korábban visszaszorították Nangarhar négy körzetére, a dzsihadisták azóta más tartományokba is beszivárogtak.