Moszkva szerint nem segíti elő a békét a Donyec-medence reintegrálásáról szóló ukrán törvény

2018.02.21. 16:49

Nem segíti elő a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások teljesítését a Donyec-medence reintegrálásáról szóló, Petro Porosenko elnök által jóváhagyott új ukrán törvény - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint az új jogszabály arra ösztönözheti a "forrófejűeket" Kijevben, hogy visszatérjenek az erőszakos megoldás kísérletéhez, aminek helyrehozhatatlan következményei lennének.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivőjeForrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

A szóvivő említést tett arról, hogy a kérdés téma volt az orosz biztonsági tanács keddi tanácskozásán.

Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-nagykövete az általa vezetett misszió Twitter-oldalán azt közölte: a Donyec-medence reintegrációjáról szóló jogszabály aláírásával Porosenko megerősítette, hogy a konfliktus erőszakos megoldására törekszik. A nagykövet okfejtése szerint ez logikus folytatása "a feszültség fokozását célzó" kijevi politikának.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a törvény ellentétes a minszki megállapodásokkal, és megerősíti az ukrán erőszakszervezetek által elkövetett "bűncselekmények" állami támogatását.

A Donbassz reintegrálásáról szóló törvény egyébként agresszornak minősíti Oroszországot, és megszállt területként kezeli Ukrajna azon régióit, amelyek nem állnak a kijevi kormány ellenőrzése alatt. A jogszabály, amely nem tesz említést a minszki megállapodásokról, felhatalmazza az ukrán elnököt arra, hogy a szuverenitás védelme érdekében békeidőben is bevethesse a fegyveres erőket.