Vágólapra másolva!
Minimum 1500 áldozata van annak az ügynek, amelyet már egy külön nyomozórészleg vizsgál Angliában. Az áldozatok kivétel nélkül gyerekek. Van olyan eset, amely 20 éve történt. Ez lehet Anglia legsúlyosabb gyerekek elleni bűncselekmény-sorozata, és úgy tűnik, a Yorkshire megyei Rotherham hosszú időn át valóságos pedofilparadicsom volt.
Vágólapra másolva!

Anglia eddig legnagyobb pedofil hálózatát buktatta le a NCA (National Crime Agency). Az áldozatok száma több mint ezerötszáz, és ez a szám még nőhet.

A főként pakisztáni férfiakból álló hálózat legalább húsz éve követi el a gyerekek elleni erőszakos bűncselekményeket, a yorkshire-i Rotherham városában.

Rotherham, Anglia Forrás: Getty Images/Christopher Furlong

A banda olyan nagy és szövevényes hálózatot épített ki, amelyre a nyomozók sem gondoltak. Férfiak adták-vették egymás között a gyerekeket, akiket szegényebb sorsú családokból pénz, ruhák, játékok reményében sikerült elcsábítaniuk. Az összes gyereket szexuálisan zaklatták.

Rotherhamben tíz éve senki sem foglalkozott az esetekkel.

Az áldozatok, akiknek száma egyre nő, magukra maradtak a brutális élményeikkel, azokkal a nem kívánt mentális és pszichés utóhatásokkal, amelyeket a támadások hagytak bennük.

Az akták egyre gyűlnek

Paul Williams vezető nyomozó az Independentnek terjedelmes interjúban elmondta, az ügy rendkívül nehéz, sok az áldozat, sok az elkövető, és sok idő telt el azóta, hogy a bűncselekményeket először elkövették. A nyomozóknak 1997-től kell az ügyet vizsgálniuk, a több elkövető miatt minden egyes ügynél be kell bizonyítani, hogy a hálózathoz köthető-e.

Williams nyomozó azt is elmondta,

az 1510 eddig ismert áldozatból 1300 nő.

Eddig 110 elkövetőt sikerült azonosítani a 260 áldozatnak, akiket eddig kihallgattak. Harmincnyolcat elítéltek már, tizennyolcnak bíróság tárgyalja az ügyét.

Rotherham, Anglia Forrás: AFP/Oli Scarff

Az NCA történetének ez az eddigi legnagyobb nyomozása gyermekek ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. 6,9 millió font a nyomozásra szánt összeg. Eddig. Mert ha kell, a jelenlegi 144 nyomozó mellé még többet bevonnak, számuk elérheti a 250-et is.

A legutóbb lebukott pedofilok közül hat még ebben az évben a bíróság elé áll. Újabb 34 ellen pedig nyomozás folyik.

Elkövetők

Az elkövetők számát meghatározni a nyomozás ebben a szakaszában nagyon nehéz lenne. Nem is tudni, pontosan hány férfi követhetett el erőszakot a gyerekeken az elmúlt évtizedekben. Többségük 30-40 év közötti, 80 százalékuk pakisztáni.

Az elkövetők a bűncselekményeket különböző helyszíneken követték el. Volt, aki saját otthonában, volt, aki elhagyatott épületben, üzlethelyiségben, de volt, hogy a gyerekeket éppen szállítás közben, egyik városból a másikba erőszakolták meg vagy molesztálták autókban, taxikban.

Áldozatok

Az áldozatok felkutatása még mindig tart.

Ahogy az elkövetőknél, így itt sem lehet tudni, hol a vége, hányan lesznek összesen, akiket zaklattak.

Módszerek

A pedofil hálózat tagjai olyan nehezebb sorsú gyermekeket környékeztek meg, akikről azt gondolták, hogy egy kis kedvességért, csokoládéért vagy játékokért gondolkodás nélkül elmennek velük. Volt olyan gyerek is, akit zsaroltak, fenyegettek, de akadt, aki érzelmi kapcsolatban állt az erőszakolóval. Az áldozatokat drogokkal, alkohollal kontrollálták.

Hatások

Az áldozatokat most szakemberek segítik feldolgozni a történteket.

Sokan közülük mentális, drog- vagy alkoholproblémákkal küzdenek.

A szakmai segítségben résztvevő orvosok, pszichológusok személyre szabott kezeléseket állítanak fel.

Paul Williams nyomozó elmondta,

Williams azt is hozzátette,

A nyomozás még évekig eltarthat.