21 embert ítéltek halálra Egyiptomban

2018.02.22. 18:18

Kötél általi halálra ítélt csütörtökön a kairói büntetőbíróság 21 embert, akik a vád szerint egyebek között terrortámadásokat készültek végrehajtani Egyiptomban – jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

A kairói büntetőbíróság ugyanebben az ügyben négy embert 25 év életfogytiglani, három embert pedig 15 év börtönbüntetésre ítélt.

Az ítéletek nem jogerősek.

A bíróság szerint a vádlottak Damietta városában terrorsejtet hoztak létre, elköteleződtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet mellett, terrortámadásokat terveztek végrehajtani egyebek között középületeknél. Az ügyészség szerint őrizetbe vételükkor a hatóságok automata fegyvereket és robbanószerkezeteket találtak náluk.

A MENA szerint a vádlottak beismerték, hogy magukévá tették az Iszlám Állam eszmeiségét, és a biztonsági erők, illetve keresztények ellen akartak támadásokat végrehajtani.

A "Damiettai sejtként" emlegetett csoport tagjait a hatóságok 2014-ben vették őrizetbe az azonos nevű városban, az után, hogy közülük többen hazatértek Szíriából, ahol dzsihadista szervezetek soraiban harcoltak.

Egyiptomban jelenleg legfőképp a Sínai-félsziget északi és középső részén zajlik nagyszabású terrorellenes művelet, amely azonban a Nílus-deltát és a Líbiával határos, nyugati – sivatagos – területeket is érinti. Az akció keretében a helyi biztonsági erők eddig 71 feltételezett dzsihadista fegyveressel végeztek, és mintegy 1800 embert vettek őrizetbe hasonló okokból. A műveletben hét egyiptomi katona vesztette életét.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.