Sikerült megakadályozni egy repülőgép elleni merényletet

2018.02.22. 09:24

Az izraeli katonai hírszerzés segítségével sikerült meghiúsítani tavaly nyáron egy Sydneyből Abu-Dzabiba induló utasszállító repülőgép elleni terrorcselekményt - jelentette be az ausztrál belügyminiszter csütörtökön.

Négy férfi egy húsdarálóba rejtett robbanószerkezetet akart feljuttatni az Etihad légitársaság egyik járatára. A terrorcselekményt az Izraeltől származó információknak köszönhetően tudták az ausztrál hatóságok megakadályozni. A négy férfit tavaly júliusban őrizetbe vették.

Az Etihad-járatot majdnem felrobbantották, ami ha megvalósult volna több száz halálos áldozattal járt volna - mondta el Peter Dutton a 2GB ausztrál rádióban. Hozzátette, hogy az izraeli katonai hírszerzéstől származó információ közvetlenül vezetett el a támadás megakadályozásához, és Ausztrália nagyon hálás az izraeli segítségért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megerősítette az Ausztráliával megosztott kulcsfontosságú hírszerzési értesülésről szóló híreket. Ez egyike volt annak a számos intézkedésnek, amelyet terrorcselekmények megakadályozása érdekében tettünk szerte a világon- mondta Netanjahu egy jeruzsálemi beszédében.
Peter Dutton azt is elmondta, hogy az utóbbi években 14 közvetlenül fenyegető terrortámadást tudtak meghiúsítani Ausztráliában, és 85 ember ellen emeltek vádat terrorizmussal összefüggésben.