Az ENSZ ismét tűzszünetet sürget Kelet-Gútában

Vágólapra másolva!
Ismételten tűzszünet életbe léptetését sürgette a Damaszkusz melletti Kelet-Gútában Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja annak érdekében, hogy véget vethessenek a hét éve húzódó háború egyik legborzasztóbb légitámadás-sorozatának, és elejét vehessék a vérontásnak.
Vágólapra másolva!

Pénteken már hatodik napja folytatódott a szíriai kormányerők Kelet-Gútát célzó szünet nélküli bombázása. A Damaszkusztól keletre eső, sűrűn lakott terület az egyik olyan utolsó térség, amely még lázadók ellenőrzése alatt áll a főváros környékén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a Kelet-Gúta elleni fokozott offenzíva az utóbbi napokban

már legalább 426 emberrel – köztük csaknem száz gyermekkel – végzett, és további százakat megsebesített.

A helyszínen működő mentőcsapatok tájékoztatása szerint rengeteg kórházat is bombatalálat ért, és emiatt szinte lehetetlenné vált a sebesültek ellátása. Az OSDH közölte: péntek hajnalban a szíriai hadsereg légiereje és tüzérsége Dúma, Zamalka és más kelet-gútai településekre mért csapásokat.

Szemtanúk beszámolója szerint

a bombázás vasárnap óta csaknem folyamatos,

amikor a támadás pár pillanatra szünetel, a helyi polgári védelem az összedőlt épületek romjai alatt rekedt emberek segítségére siet. A mentőalakulatok az utóbbi napokban több száz embert húztak ki a romba dőlt házak alól.

Damaszkusz és a szíriai kormányerőket segítő Moszkva állítása szerint harci gépeik csak katonai célpontokat vesznek célba. Szerintük iszlamista szélsőséges csoportok emberi pajzsként használják a civil lakosságot Kelet-Gútában.

A SANA szíriai állami hírügynökség pénteken arról adott hírt, hogy az ostromlott területről egyes csoportok Damaszkuszhoz tartozó kerületeket ágyúztak. A kormányerők erre válaszul mértek csapásokat a militánsok célpontjaira – közölte a hírügynökség.

A kormányerők egyes vélemények szerint a 400 ezres lakosú Kelet-Gúta elleni fokozott légi támadással szárazföldi offenzívát készítenek elő, amellyel vissza akarják foglalni a lázadók utolsó fellegvárát Damaszkusz közelében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nap folyamán tanácskozik és szavaz majd egy határozattervezetről, amely 30 napos tűzszünet életbe léptetését rendelné el Szíriában annak érdekében, hogy humanitárius segélyeket juttassanak el a rászorulóknak, illetve kimenekítsék a sebesülteket az ostromlott területekről.