Fegyverkeznek a németek az iszlamista merényletek miatt

2018.02.25. 14:02

Két év alatt megduplázódott és meghaladta a félmilliót Németországban a gáz- és riasztófegyver tartásához szükséges engedélyek száma - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.

2017 végén 557 560 ilyen engedélyt tartottak számon, két évvel korábban pedig 286 911-et. A növekedésnek több oka van - mondta el a lapnak Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője. Meinhard kiemelte, hogy a fordulópont a 2015 novemberében Párizsban végrehajtott iszlamista terrortámadás volt.
A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. A francia fővárosban történt támadás óta viszont az önvédelem a legfőbb indok a beszerzésre,és egy sor további ügy egyre magasabbra korbácsolta a fegyvervásárlási hullámot. 

Párizs, 2016. január 10. Köztársasági gárdisták a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a párizsi Köztársaság téren a támadások első évfordulójának alkalmából 2016. január 10-én. (MTI/EPA/Yoan Valat)Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A 2015 szilveszterekor Kölnben és több más német nagyvárosban nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények, a 2016 tavaszi karneváli felvonulások biztonságossága körüli aggodalmak, a 2016 nyarán a franciaországi Nizzában végrehajtott iszlamista terrortámadás és a Münchenben történt, szélsőjobboldali indíttatású ámokfutás, és végül a 2016 karácsonyán Berlinben elkövetett iszlamista terrormerénylet egyre inkább elbizonytalanította a lakosságot - mondta Ingo Meinhard.

Gyászolók gyülekeznek az áldozatok emlékére elhelyezett mécsesek és virágok előtt a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán, ahol a 31 éves, Franciaországban élő tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le. A 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta magáraForrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

Hozzátette, hogy bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg.

Köln, 2018. január 1. Megmotoznak egy férfit rendőrök a kölni főpályaudvarnál szilveszter éjszaka, 2017. december 31-én. Az ugyanitt a 2015-ös szilveszteri mulatságban nők ellen elkövetett támadások miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket a német nagyvárosok óévbúcsúztató utcai rendezvényein. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke a lapnak elmondta, hogy a jelenség érthető, és egybevág a szakszervezet azon aggodalmával, hogy a polgárok már nem bíznak eléggé abban, hogy az állam, vagyis mindenekelőtt a rendőrség meg tudja védeni őket.Azonban a gáz- vagy riasztófegyver "csalóka biztonságot" nyújt, és még veszélyesebbé tehet egy veszélyes helyzetet - mondta Oliver Malchow. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: Senkinek sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fognia egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van. Aki pedig bűnözőkkel szemben rántja elő, annak számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere, minimum egy kés.
Németországban szabadon lehet vásárolni gázfegyvert vagy riasztófegyvert, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, iskolai ámokfutások hatására. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.