Ukrajna: A krími orosz haderő az egész fekete-tengeri térségre veszélyes

Exhibition performance of border guards in Crimea landscape HORIZONTAL assault rifle armored personnel carrier border guard btr-82am
Orosz határvédelmi gyakorlat a Krím-félszigetnél
Vágólapra másolva!
Oroszország az általa bekebelezett Krím félszigetre négy év alatt olyan nagy számú katonát vezényelt, és akkora mennyiségű szárazföldi, vízi, légi fegyverzetet halmozott fel ott, amely a Fekete-tenger egész térségének biztonságát veszélyezteti – jelentette ki Anatolij Petrenko ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn egy kijevi fórumon.
Vágólapra másolva!

A fórumot abból az alkalomból rendezték meg, hogy négy évvel ezelőtt a krími tatárok tüntetéseket kezdtek az Ukrajnához tartozó félszigeten a terület elszakítása és Oroszországhoz csatolása ellen.
Az európai integrációért felelős miniszterhelyettes szavai szerint év eleji adatok alapján

jelenleg a Krímben 583 páncélozott személyszállító harcjármű, 162 tüzérségi rendszer, 113 katonai repülőgép és 8 darab, robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajó állomásozik, amelyek az orosz fegyveres erőkhöz tartoznak.

Kiemelte, hogy míg 2013-ban mintegy 12 ezer orosz katona tartózkodott a Krímben – amivel az orosz Fekete-tengeri Flotta által akkor Ukrajnától bérelt szevasztopoli támaszpontra utalt –, addig most a félszigeten állomásozó orosz katonák száma meghaladja a 31 ezret.

Orosz határvédelmi gyakorlat a Krím-félszigetnél Forrás: Sputnik/Maks Vetrov

A helyettes tárcavezető szavai szerint 2013-ban egyetlen orosz harckocsi sem volt a félszigeten, idén viszont már 40 darab van, a különböző típusú támadó katonai repülőgépek száma pedig 22-ről 113-ra emelkedett. A Krímben állomásoztatott orosz hadihajókról indítható robotrepülőgépek hatótávolsága 1500-2500 kilométer közötti.

Petrenko rámutatott arra, hogy esetleges csapásmérések ellen is alaposan felszerelte a Krímet Oroszország modern katonai eszközökkel, köztük Sz-400-as és Iszkander típusú rakétarendszerekkel.