Ismét tüntetnek a nyugdíjasok Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A rossz idő ellenére tömegesen vonultak utcára a nyugdíjasok szerte Spanyolországban csütörtökön, hogy követeljék: a kormány emelje fel a nyugdíjak összegét, arányosan az infláció mértékével.
Vágólapra másolva!

Madridban a szakadó esőben a pénzügyminisztérium előtt gyűltek össze a tiltakozók, transzparenseikre a többi között ezeket írták: "Tolvaj kormány ellopja a nyugdíjunkat!", "Kezeket fel, ez rablótámadás!", "Igazságot!". Többen követelték a spanyol kormány lemondását is.

Az ország két legnagyobb dolgozói érdekképviselete, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) felhívására hasonló megmozdulásokat tartottak például Córdoba, Málaga, Sevilla, Oviedo, Vigo, Murcia, Pamplona, Valencia városokban is.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő a Telecinco televízió csatornának délelőtt adott interjújában arról beszélt, hogy kezdeményezi egy parlamenti vita megrendezését a nyugdíjakról, amelyre "tíz, tizenegy nap múlva" kerülhet sor.

Mint mondta, "tökéletesen megérti" a nyugdíjasok követeléseit, de most nincs elegendő pénzügyi forrás a további emeléshez. Szerinte a nyugdíjemelésre akkor lesz lehetőség, ha az ország képes lesz tartani a jelenlegi gazdaságpolitikát, mert a fellendülés még nem érte el a kívánt szintet.

A spanyol miniszterelnök kitért arra, hogy a további munkahelyteremtés érdekében célja a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása közép és hosszútávon is.

A szakszervezetek viszont folyamatos, 15 naponta megtartott utcai megmozdulásokra készülnek, ha a kormány nem enged a követeléseknek.

A legutóbbi tiltakozóakciót egy héttel ezelőtt tartották, akkor több tízezren vonultak utcára. Madridban petíciót adtak át a parlamentnek, melyben a jelenlegi nyugdíjszabályozás megváltoztatását követelték.

A jogszabály évi 0,25 százalékos kötelező nyugdíjemelést ír elő a kormány számára, ám az infláció ennél magasabb, 1,2 százalék volt 2017-ben a spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint.

A spanyol munkaügyi minisztérium januári jelentése szerint tavaly év végén a nyugdíjban részesülők száma meghaladta a 9,5 milliót, amelyből 5,8 millióan kaptak öregségi nyugdíjat. Ennek havi átlagösszege 1074 euró.

Régiók szerint a nyugdíjátlag Baszkföldön a legmagasabb, 1155 euró, és a Extremadurában a legalacsonyabb, 773 euró.

Jelentős az eltérés a nemek között is: a nők átlagnyugdíja 794 euró, míg a férfiaké 1244 euró Spanyolországban.