Megfigyeli a terrorgyanús alapítványok pénzügyeit az Europol

2018.03.01. 15:48

Az Európai Parlament a terroristák pénzforrásainak elzárása érdekében a gyanús szervezetek, alapítványok és a banki tranzakciók fokozott megfigyelését javasolta és hatékonyabb tagállami információcserét szorgalmazott.

Az uniós parlament a brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén 533 szavazattal 24 ellenében, 43 tartózkodás mellett elfogadta, hogy az Európai Bizottság a tagországokkal együttműködve hozzon létre egy pénzügyi hírszerző platformot, amely az Europolon belül működne.

Mint mondták, a terrorizmus finanszírozására fordított pénz egy részét Európában bizonyos szorosan együttműködő nonprofit szervezetek, alapítványok és hálózatok termelik és irányítják, amelyek fedőszervként működnek. A pénzforrások megszüntetése mellett a fegyverek, az olaj, a drogok, a cigaretták és a műkincsek illegális kereskedelmének visszaszorítása is alapvető fontosságú a terrorizmus elleni küzdelemben - tették hozzá.

Az elfogadott dokumentum szerint az EP képviselői olyan személyek és szervezetek jegyzékének összeállítást javasolták, akik vagy amelyek kevéssé átlátható politikai tevékenységet folyató országokban tevékenykednek és gyanús pénzügyi tranzakciókat hajtanak végre.

Javaslatuk szerint kötelezzék a bankokat, hogy kövessék nyomon az előre fizetett hitelkártyákhoz tartozó számlákat annak érdekében, hogy azokat csak banki átutalással és beazonosítható személyek számláiról lehessen feltölteni. Kövessék nyomon az olyan oktatási intézményeket, központokat, jótékonysági szervezeteket és kulturális egyesületeket, ahol fennáll a megalapozott gyanú, hogy terrorista csoportokkal állnak kapcsolatban. Végezetül arra kérték az uniós bizottságot, vegye fontolóra, hogy az e-szerencsejáték, a virtuális pénzek, a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és más a pénzügyi technológiák segítik-e a terrorizmus finanszírozását és vajon szükség van-e uniós szabályozásukra.