Az oroszok „láthatatlan” harci repülőgépeket teszteltek Szíriában

2018.03.01. 11:20

Oroszország négy Szuhoj Su-57 típusú szuperszonikus, vadászbombázó repülőgépet küldött a damaszkuszi rezsimnek. A radarok ugyan nem érzékelik az ilyen gépeket, de a műholdak igen, írja az AFP.

Először az oroszok nem hozták nyilvánosságra a transzfert, de miután az Egyesült Államok szatellitjei észlelték azokat, a Duma (parlament) honvédelmi szektorának és a katonai-ipari komplexumának a fejlesztéséért felelős bizottságának az elnöke, Vlagyimir Gutenev bevallotta, hogy Szíriai Arab Köztársaság stabilitásának a megőrzése érdekében átirányítottak négy darab Szuhoj Su-57 repülőgépet a közel-keleti országba.

Szuhoj Su-57 típusú szuperszonikus vadászbombázó repülőgépekForrás: AFP/Sputnik/Sergey Mamontov

A Szuhoj Su-57 ötödik generációs gép, közösen fejlesztette ki Oroszország Indiával, hogy lecseréljék az elavult MiG-29 Fulcrum és a Su-27 Flanker típusú harci repülőgépeket.

Az első próbarepüléseket még 2010-ben elvégezték, de csak tavaly lépett néhány darab az Orosz Légierő kötelékébe. 2019-től újabb tizenkettő fog csatlakozni a haderőhöz.

Éles harci helyzetben valószínűleg most először fogják tesztelni azokat.

A Szuhoj Su-57, az amerikai F-22 Raptor és F-35 Lightning II gépekhez áll a legközelebb és ezek ellensúlyozására fejlesztették ki azt.