Soltész Miklós és a lengyel szejm alelnöke: Lengyelország és Magyarország álljanak ki igazukért

Vágólapra másolva!
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, és Beata Mazurek lengyel alsóházi alelnök azt mondta, fontos, hogy Lengyelország és Magyarország továbbra is kiálljanak igazukért.
Vágólapra másolva!

Erről azután beszéltek, hogy Soltész Miklós átadta a szejmben az Országgyűlés határozatát a Lengyelországgal való szolidaritásról. A február 20-i határozatban az Országgyűlés felszólította a magyar kormányt, hogy álljon ki Lengyelország mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárásban. Beata Mazurek megköszönte Budapest szolidaritását.

A két országnak azonos az álláspontja a migráció tekintetében, vagyis egyértelművé teszik, hogy nem lesznek befogadóországok.

Egyetértettek abban, hogy az európai szolidaritásnak "meg kell jelennie, és meg is jelenik a közel-keleti, helyszíni segítségnyújtásban". Viszont "megváltoztatni népeink összetételét, a kultúránkat, teljesen más kultúrát erőltetni országainkra, azt nem fogjuk engedni" - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós szerint az alsóházi alelnökkel folytatott tárgyalásán ezzel összefüggésben felmerült, hogy

biztosítani kell a kereszténység fennmaradását,

ugyanis szerintük a nyugat-európai országok nagy része feladja kétezer éves hagyományait, a kereszténységet, s egyre inkább teret enged az iszlámnak. Mint mondta, egyetértenek abban, hogy az ilyen veszélyeket jól érzékeltetik "a templombezárások és a no-go zónák kialakulása".

Soltész Miklós és Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, aki szintén ellátogatott a szejmbe, arról is beszámoltak, hogy az IKSZ elnöke átadta Beata Mazureknek azt a molinót, amelyet aláírt a 2017. november 26-án a budapesti Bem-szobornál megrendezett tüntetés több száz résztvevője.

A molinón a lengyel és a magyar zászló, valamint a Kiállunk Lengyelországért felirat szerepel.

A Lengyelországot támogató tüntetést az IKSZ annak hatására szervezte meg, hogy az Európai Parlament 2017. november 16-ai plenáris ülésén megszavazta a lengyel jogállamiságról szóló határozatát, és ez alapján a testület elkezdte előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását az ország ellen. A tüntetés szervezői meg akarták mutatni, hogy a magyar fiatalok is kiállnak Lengyelország mellett - mondta Nacsa Lőrinc. Beszámolója szerint Beata Mazurek örömmel fogadta az ajándékot, továbbítja azt Marek Kuchcinski házelnöknek.

Az alelnök fontosnak nevezte, hogy nemcsak az úgynevezett nagypolitika szintjén, hanem a fiatalok között is erősödjenek a magyar-lengyel kapcsolatok - számolt be Nacsa Lőrinc, aki szerint "az egymás mellett való ilyen szilárd kiállással biztosítható Európa jövője".