Rakétavetőt is leadtak Ausztráliában az amnesztia keretében

2018.03.01. 09:38

Több mint 57 ezer illegálisan tartott lőfegyvert, köztük egy rakétavetőt és géppuskákat szolgáltattak be büntetlenül Ausztráliában a legutóbbi amnesztiaprogram keretében – közölték csütörtökön a hatóságok.

Az első országos fegyverbeszolgáltatási amnesztia 1996-ban volt, azután, hogy Tasmania államban egy fegyveres ámokfutó két nap alatt legyilkolt 35 embert. Az esetet követően felerősödött a szigorú fegyverszabályozást követelők hangja.

Még a kormányt és az elemzőket is meglepte akkor a leadott fegyverek mennyisége: több mint 600 ezret semmisítettek meg. A vásárlási tilalom és a kormány által pénzügyileg támogatott visszavásárlási program hatására mintegy egyharmaddal csökkent a magántulajdonban lévő félautomata fegyverek száma.

Wayne Hoffman felügyelő egy augusztusi sajtótájékoztatón Sydneyben, körülötte korábban megszerzett fegyverekkelForrás: AFP/Peter Parks

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy a legutóbbi, három hónapig tartó, szeptemberben lejárt újabb amnesztia keretében 57 ezer 324 lőfegyvert, köztük 2500 félautomata és automata fegyvert gyűjtöttek be.

Angus Taylor rendfenntartási miniszter azt mondta, a mostani egy újabb lépés afelé, hogy a fegyverektől csaknem teljes biztonságban legyenek az ausztrálok hazájukban.

A miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ez a megoldás mintául szolgálhat-e az Egyesült Államok vagy más országok számára. Kijelentette, hogy nem ad tanácsokat más államoknak, de náluk működik a rendszer – szögezte le az ausztrál amnesztiaprogrammal kapcsolatban.

A kormány még a legutóbbi program kezdete előtt úgy tartotta, hogy mintegy 260 ezer illegális fegyver lehet magánkézben.