Robbantás volt Kabulban

kabul, robbantás
Kabul, 2018. március 2. Az afgán biztonsági erők tagjai a külföldi alkalmazottak járműve ellen elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén, Kabulban 2018. március 2-án. A robbanásban legalább négy civil megsebesült. (MTI/AP/Maszúd Hoszaini)
Vágólapra másolva!
Pokolgéprobbanás történt pénteken Kabulban, olyan épületek közelében, amelyekben külföldi tisztségviselők dolgoznak, egy kislány meghalt – jelentették különböző források.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy külföldi alkalmazottak járműve ellen követték el a merényletet.

A kabuli rendőrség szóvivője azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy a robbanás két nagy épületegyüttes közelében történt, ahol az ENSZ és más nemzetközi szerveteket alkalmazottai laknak és dolgoznak. Beszámolója szerint

meghalt egy kislány, tizenöten pedig megsebesültek, köztük öt gyerek és két nő.

A Tolonews című hírportál úgy értesült a rendőrségtől, hogy öngyilkos merénylet történt – írta az AP. A Reuters egy rendőrségi tisztségviselőt idézve szintén – gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett – öngyilkos merényletről tudósított.

Az afgán biztonsági erők tagjai a merénylet helyszínén Forrás: MTI/AP/Maszúd Hoszaini

A fővárosban az elmúlt időben számos nagyszabású terrortámadást hajtottak végre, elkövetésüket az országban egyre erősödni látszó Iszlám Állam dzsihadista szervezet, valamint a kormányellenes tálibok vállalták. Január végén egy tálib az általa vezetett mentőautóban hozott működésbe egy pokolgépet. Százhárman meghaltak, 235-en megsebesültek.

Egy héttel korábban egy luxusszálló ellen hajtottak végre terrortámadást a tálibok Kabulban, 22 embert meggyilkoltak, köztük 14 külföldit. Az elkövetőket a biztonsági erőknek csupán 13 órás harcban sikerült semlegesíteni.

Ezekből a támadásokból kiderült, hogy mennyire tehetetlenek az afgán biztonsági erők 16 évvel azután, hogy az amerikaiak vezette hadműveletben eltávolították a hatalomból a tálibokat - írják hírügynökségi kommentátorok.