Megkezdődött Carlos, "a Sakál" legutolsó pere

Ilich Ramirez Sanchez, Ilich Ramírez Sánchez, Sakál
(FILES) This file photo taken on December 9, 2013 shows International terrorist Ilich Ramirez Sanchez (R), aka Carlos, arriving at the Criminal Court of the Palais de Justice in Paris. Ilich Ramirez Sanchez, a figure of international terrorism in the 70s and 80s, will face trial from May 13, 2017 over the 1974 grenade attack on a drug store in Paris, 40 years after it happened. / AFP PHOTO / Bertrand GUAY
Vágólapra másolva!
Megkezdődött hétfőn a párizsi különleges, terrorcselekményekkel foglalkozó törvényszék előtt a Carlos, a Sakál néven ismertté vált elítélt terrorista, a venezuelai Ilich Ramírez Sánchez legutolsó pere.
Vágólapra másolva!

A terroristát 2017. március 18-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy 1974-ben elkövetett kézigránátos támadásért, amelyben két ember meghalt, és 34-en megsebesültek. Az elsőfokú ítélet ellen a Sakál fellebbezett.

– mondta a bíró kérdésére Ilich Ramírez Sánchez.

A 68 éves Carlos pere várhatóan két hétig tart a különleges törvényszék előtt, amelynek tagjai terrorizmussal foglalkozó vizsgálóbírók.

A terrorista ügyvédje és 2001 óta felesége, Isabelle Coutant-Peyre a per elhalasztását kérte addig, amíg a terrorista átnézheti a peranyagot a számítógépén. A védelem szerint ahhoz ugyanis Carlos nem férhetett hozzá, amióta a Párizshoz közeli Fresnes fegyházából átszállították a Poissy-börtönbe a per idejére.

Ilich Ramirez Sanchez Forrás: AFP/Bertrand Guay

"Nem csinálhatok végig egy pert, ha nem tudok védekezni. A legkevesebb, hogy láthatom a peranyagot" – mondta Carlos.

A kérdésről a bíróságnak a héten kell döntenie, mielőtt a per tartalmi részéről megkezdődik a vita.

A párizsi Drugstore Publicis bevásárlóközpontban, amely a boulevard Saint-Germain és a rue de Rennes sarkán működött, 1974. szeptember 15-én végrehajtott merényletben ketten meghaltak és 34-en megsérültek. Ez a legrégebbi terrortámadás, amiért az 1970-es és 80-as évek elsőszámú közellenességének felelnie kell.

A vád szerint a merénylet összefüggésben állt a hágai francia nagykövetségen 1974-ben végrehajtott túszejtéssel. A Japán Vörös Hadsereg nevű felkelőcsoport egyik kommandója, amely a Népi Front Palesztina Felszabadításért nevű szervezethez tartozott, a túszok elengedéséért cserébe egyik tagjuk szabadon engedését követelte a francia hatóságoktól. Az ügyészség azt állította, hogy Carlos, aki ekkoriban a népi front különleges osztagának volt a tagja, azért hajtotta végre a kézigránátos támadást, hogy a francia kormányra nyomást gyakoroljon. Sikerrel is járt, miután a francia hatóságok el is engedték japán foglyukat.

A venezuelai állampolgárságú Carlos azonban már több mint húsz éve ül börtönben Franciaországban. Szudánban 1994-ben fogta el a francia titkosszolgálat, s 1997 végén életfogytig tartó börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas rendőrgyilkosságért. Elvileg 2012-ben kérhette volna, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék, de 2011 decemberében az 1982-83-ban elkövetett merényletekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a héttagú terrorizmusellenes bíróság. Ez utóbbi ítéletet 2013-ban megerősítette a fellebbviteli bíróság.

Carlos 35 évvel ezelőtt Franciaországban négy robbantásos merényletet követett el, amelyben 11-en vesztették életüket és mintegy 150-en megsebesültek.

A kétszeres életfogytiglani börtönnel sújtott Carlos helyzetén az újabb eljárás lényegében nem változtat. A per célja az, hogy elégtételt adjon az áldozatok hozzátartozóinak, és rekonstruálja a terrorista franciaországi merényleteinek történetét. A védelem ismét Carlos felmentését fogja kérni, az ellentmondásos tanúvallomásokra hivatkozva. Az áldozatok hozzátartozói és a túlélők szerint "az első pernek volt értelme, mert tanúskodhattak" – mondta Guillaume Denoix de Saint-Marc, a terrorizmus áldozatai francia szövetségének elnöke, aki azt reméli, hogy a bíróság jóváhagyja a tavalyi ítéletet.