Ezrek tüntettek Csehországban a kommunisták megerősödése ellen

prágai kommunista ellenes tüntetés
A tizenkét cseh városban zajló tiltakozásokat az váltotta ki, hogy pénteken Zdenek Ondráceket választották meg a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé, és személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére.
Vágólapra másolva!
Ezrek tüntettek Csehország-szerte hétfőn este Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) megerősödése ellen. A tüntetéshullámot az váltotta ki, hogy múlt pénteken Zdenek Ondráceket választották a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé. Személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére. A cseh jobboldal botrányosnak és erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítette a történteket.
Vágólapra másolva!

Prágában, Pilsenben, Brünnben, és további kilenc városban zajlottak tiltakozó akciók hétfő este. Csak Brünnben mintegy 2000 ember vonult az utcákra.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy Zdenek Ondráceket választották meg pénteken a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé, és személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére.

A tizenkét cseh városban tüntettek hétfőn Zdenek Ondrácek személye ellen. Forrás: (MTI/EPA/Martin Divisek)

A CTK cseh hírügynökség szerint Ondráceknek 1989-ben a korabeli szocialista államban a rohamrendőrség tagjaként köze volt a kommunista vezetés elleni prágai tüntetések brutális leveréséhez.

Vojtech Otevrel, a hétfői tüntetések egyik szervezője szerint a kommunista politikus megválasztása a parlamenti tisztségre "túllépett minden határon". Mint mondta, ebben a szélsőséges nézeteket bagatellizáló társadalmi trend jeleit véli felfedezni. Az egykori politikai foglyok konföderációja botrányosként értékelte Ondrácek kinevezését, amely veszélyt jelent a társadalmi szabadságra.

Zdenek Ondráceket választották meg pénteken a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé. Forrás: Youtube

Prága belvárosában emberek hosszú sora kígyózott, hogy aláírhassanak egy Ondrácek elleni petíciót. A kommunista képviselő eddig elutasította, hogy bocsánatot kérjen még fiatal rohamrendőrként elkövetett feltételezett túlkapásaiért.

- nyilatkozta a 48 éves Ondrácek megválasztása után az újságíróknak.

Vojtech Filip, a a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM ) elnöke pedig kijelentette, nem demokrata az, aki megkérdőjelezi Ondrácek jogát a tisztségre. Ondrácek a rendszerváltás után az új rendszerben biztonsági ellenőrzéseken esett át, az új szabályoknak megfelelően kilépett Csehszlovákia Kommunista Pártjából (CSKP), és a korrupcióellenes rendőrségnél folytatta karrierjét.

Miután elhagyta a rendőrséget, belépett a KSCM-be. 2013-ban a párt színeiben parlamenti képviselői mandátumot szerzett.


Szakmai felkészültségét az ellenzék sem vitatja, politikai szempontból azonban elfogadhatatlannak tartja egy kommunista politikus megválasztását a fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság élére.

Ezrek tüntetnek hétfő este a prágai Vencel téren a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) megerősödése ellen. Forrás: (MTI/EPA/Martin Divisek)

Egyébként a pénteki parlamenti szavazáson egy kommunista és két jobboldali jelölt indult. Ondrácek a második fordulóban nyert Zuzana Majerníková Zahradníková, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) jelöltje ellenében. Bár a szavazás titkos volt, az ellenzék azt állítja, hogy a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselőin kívül elsősorban az ügyvivő miniszterelnök, Andrej Babis vezetet ANO mozgalom képviselői támogatták Ondráceket.

- jelentette ki Petr Gazdík, a Polgármestertek és Függetlenek (STAN) pártjának elnöke. Robert Pelikán, az ANO igazságügy-minisztere is csalódását fejezte ki a kommunista jelölt megválasztása felett. Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke szerint Ondrácek megválasztása ugyan nem szerencsés, de "maga a választás teljesen demokratikus volt".

Tavaly december óta ez volt a harmadik kísérlet a bizottság elnökének megválasztására. Az első két kísérletnél Ondrácek volt az egyetlen jelölt, de egyszer sem kapott abszolút többséget a képviselőházban. Erre csak most került sor, amikor már két ellenjelölt is indult a voksoláson.