Egymilliárd eurós kárt okozott a korrupció Romániában

2018.03.06. 16:47

Romániában a korrupciós bűncselekmények nyomán a bíróságok által elrendelt vagyonelkobzásokból több mint egymilliárd eurónak kellene az államkasszába kerülnie – jelentette ki kedden Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyész.

Kövesi egy bukaresti konferencián elmondta, hogy az elmúlt öt évben 992 jogerős ítélet született olyan perekben, amelyeket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított, a bűncselekmények elkövetése nyomán keletkezett kár értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

Ezelőtt két-három évvel az elkobzott javak értékének alig 10-11 százalékát sikerült behajtania az államnak. Kövesi szerint az illegálisan szerzett vagyonrész elkobzását szabályozó törvényes előírások jelenleg kiszámíthatóak és megfelelőek.

A főügyész megállapította, hogy az utóbbi időben a vádlottak egyre gyakrabban nyitnak külföldön bankszámlát és menekítik külföldre vagyonukat ingatlanvásárlásokkal. A DNA keretében létezik egy külön részleg, amely ezen ingatlanok és egyéb vagyontárgyak felkutatásával foglalkozik.

Eddig két franciaországi telket, két spanyolországi ingatlant, illetve ciprusi, svájci és németországi számlákat zárolt a DNA.

Laura Codruta KövesiForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Toni Avram, a román adóhatóság végrehajtási részlegének igazgatóhelyettese ugyanezen a konferencián elmondta: az elrendelt vagyonelkobzás utáni tényleges behajtást lassítja, hogy az adóhatóságnak is vizsgálatokat kell végeznie az elítélt személyek pontos azonosításáért, emellett a bírósági perek elhúzódnak, ez idő alatt a vagyonzár alá helyezett ingatlanokat és egyéb javakat senki nem őrzi, cégek esetében például a csődvédelmi eljárások a perek ideje alatt is folytatódnak, így bizonyos vagyontárgyak időközben a hitelezők tulajdonába kerülnek.

Romániában 2012-ben fogadta el a parlament a kiterjesztett vagyonelkobzást, ami lehetővé teszi a bűncselekmények nyomán törvénytelenül szerzett javak elkobzását.