Lezuhant egy orosz repülőgép Szíriában, mind a 39 utas meghalt

2018.03.06. 14:57

Lezuhant egy An-26-os orosz szállítógép Szíriában, a hmejmími orosz katonai légitámaszponton. A fedélzeten lévő mind a 33 utas és a 6 főnyi személyzet meghalt - közölte kedden az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

A tárca szerint a leszállni készülő gép tragédiája közép-európai idő szerint 13 óra körül történt. Az első értesülések szerint a légi katasztrófát műszaki hiba okozhatta, de a védelmi minisztérium szakbizottsága és a katonai főügyészség az összes lehetséges okot meg fogja vizsgálni.

A repülőgép mintegy 500 méterrel a leszálló pálya előtt csapódott talajnak. A védelmi minisztérium helyszíni jelentésre hivatkozva közölte, hogy a repülőgépre nem tüzeltek.

Oroszország az elmúlt két és fél évben kilenc katonai repülőgépet és helikoptert veszített el amióta  Bassár el-Aszad elnök rendszere oldalán beavatkozott a Szíriában zajló konfliktusba.

Legutóbb februárban az orosz légierő az észak-nyugati Idlíb tartományban egy Szu-25-ös csatarepülőgépét veszítette el. A pilóta, Roman Filipov őrnagy, aki katapultált, majd a földön a militánsokkal vívott egyenlőtlen tűzharc során felrobbantotta magát, posztumusz az Oroszországi Föderáció hőse címben részesült.

Az An-26-os két hajtóműves, légcsavaros, gázturbinás, polgári és katonai célokra egyaránt használható szállító repülőgép. A kijevi Antonov tervezőiroda fejlesztette ki az An-24T teherszállító repülőgép alapján. 1969-ben mutatták be és 1986-ig gyártották a Szovjetunióban.