Őrizetbe vettek nyolc embert Burkina Fasóban a múlt heti terrortámadásokkal kapcsolatosan

2018.03.06. 19:56

Őrizetbe vettek kedden nyolc Burkina Fasó-i állampolgárt a hatóságok a múlt héten a fővárosban, Ouagadougouban a katonai főparancsnokság és a francia nagykövetség ellen végrehajtott terrortámadásokkal kapcsolatosan, amelyekben legalább 8 ember meghalt és 85 sebesült meg.

A gyanúsítottak közül ketten katonák, míg az egyik gyanúsítottat egy 2011-es zendülést követően eltávolították a hadseregből - közölte Maiza Sérémé ügyész.

A merényletben legalább nyolc katona halt meg illetve 61 katona és 24 civil sebesült meg - mondta Sérémé. A fegyveresek pénteken támadták meg katonai főparancsnokságot és a francia nagykövetséget. Először robbantottak a főparancsnokságának fővárosi épületénél, utána ostromolták meg Franciaország nagykövetségét is. A támadók hátizsákos, arcukat elfedő fegyveresek voltak.
A terrorcselekményben nyolc támadóval - néggyel a parancsnokságon, néggyel a francia nagykövetségen - végeztek, két dzsihadistát pedig akkor fogtak el.

A támadások elkövetőjeként az al-Kaida terrorszervezet mali ága jelentkezett.Burkina Fasóban - más nyugat-afrikai országokhoz hasonlóan - dzsihadista terrorcsoportok már több véres akciót hajtottak végre, legutóbb tavaly augusztusban 18 emberrel végeztek egy török étteremben a fővárosban.

Franciaország 2013-bankatonailag beavatkozott Maliban, korábbi gyarmatán, hogy visszaszorítsa a szélsőséges iszlamista fegyvereseket, akik hatalmukba kerítették az ország északi sivatagos részét. Maliban jelenleg is mintegy négyezer francia katona vesz részt a terrorellenes hadműveletben, és kíméletlen hajtóvadászatot folytat a fegyveres csoportok vezetői ellen. A francia erők bevonulása óta azonban a dzsihadista szervezetek újraszerveződtek, és mélyen Mali középső részére is kiterjesztették terrorakciókat, a térséget használva ugródeszkaként a szomszédos Burkina Fasóban, Nigerben és más térségbeli országokban végrehajtandó akcióikhoz.