A tűzszünet ellenére továbbra is folytatódik a harc a Donyec-medencében

2018.03.07. 12:59

A hétfőtől életbe léptetett újabb tűzszünet ellenére továbbra is lőtték az elmúlt napban a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásait a Donyec-medencében, a támadásokban egy ukrán katona meghalt a frontvonal északi, luhanszki szakaszán – jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A teljes fegyvernyugvás életbe lépése óta a parancsnokság beszámolói szerint jelentősen visszaesett ugyan a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak száma, de nem szűnt meg teljesen, azóta hatszor nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erőkre. Az elmúlt napban háromszor sértették meg a szakadárok a tűzszünetet. Az északi frontszakaszon a Luhanszk városától mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Luhanszke, valamint a megyeszékhely északi határához közel eső Malinove településeknél lőtték gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, illetve kézi lőfegyverekkel a katonai állásokat. Donyeck környékén Avgyijivkánál nyitottak tüzet gránátvetőkkel és egyéb lőfegyverekkel az ukrán katonákra.

Hétfőn egy katona megsebesült a szakadár támadások következtében, továbbá lövedékek csapódtak be a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya város lakott kerületeiben, több épületben károkat okozva.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz a megyében. A luhanszki szakadárok egy tűzszünetsértésről adtak hírt. Kedd délután nyitottak tüzet egyik állásukra gránátvetőkkel és golyószórókkal, veszteségekről nem számoltak be.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok vasárnap jelentették be, hogy készen állnak egy újabb tűzszünet életbe léptetésére március 5-én, nulla órai kezdettel. A négy éve tartó fegyveres konfliktus során már sokadszorra hirdettek tűzszünetet a Donyec-medencében, azonban eddig egy sem bizonyult tartósnak.