Megmérgezett volt kettős ügynök: már többet tudnak a mérgezést okozó anyagról

2018.03.07. 15:39

A brit belügyminiszter szerint a hatóságoknak már van információjuk arról, hogy milyen anyag okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt kettős mérgezést.

Hivatalosan továbbra sem megerősített, de a brit sajtóban tényként kezelt és a hatóságok által nem cáfolt értesülések szerint a Salisbury kórházában vasárnap óta súlyos mérgezéses tünetekkel, válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal.

Amber Rudd brit belügyminiszter, akinek elnökletével szerdán ülést tartott a brit kormány és a biztonsági szolgálatok rendkívüli helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA), az értekezlet után a BBC televíziónak, azt mondta,

most már többet lehet tudni a mérgezést okozó anyag mibenlétéről, de erről majd a rendőrség ad részletesebb tájékoztatást.

Rudd nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Szkripal kapott-e brit állampolgárságot, és arra sem, van-e bizonyíték arra, hogy Szkripal ellen "valamely állam, például Oroszország" szándékos támadást követett el. A belügyminiszter azt mondta, nem fűz semmiféle további kommentárt a történtekhez, mert az incidens kivizsgálása a rendőrség feladata.

A vizsgálat része lesz az is, hogy többet tudjunk meg róla

- mondta, Szkripalra utalva.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka szerdai közleményében szemtanúk jelentkezését kérte. Rowley azt mondta, a hatóságok beszámolót szeretnének kapni bárkitől, aki annak a bevásárlóközpontnak a környékén járt, ahol "a két ember" vasárnap délután rosszul lett, és "láthatott valamit", ami első pillantásra talán nem feltétlenül tűnt gyanúsnak, de az események ismeretében mégis jelentőséggel bírhat a nyomozás szempontjából.

A terrorellenes ügyosztály vezetője azt mondta, Salisburyben rossz idő volt vasárnap délután, és kevesen jártak az incidens helyszínének környékén, így minden beszámoló fontos a rendőrség számára "a hiányzó elemek" felkutatása végett.

A Scotland Yard - amely a londoni rendőrség, de terrorellenes szolgálatának műveleti hatásköre az egész országra kiterjed - szerdán megerősítette, hogy

a hatóságok a történteket továbbra sem minősítették terrorista incidensnek.

A terrorelhárító ügyosztály előző nap vette át a vizsgálat vezetését Wiltshire megye területileg illetékes rendőrségétől, az indoklás szerint azért, mert ennek a szolgálatnak van meg a szükséges szakértelme "a szokatlan körülmények" közepette történt incidens kivizsgálásához.

A Scotland Yard szerdai tájékoztatása sem nevezi néven a mérgezéses tünetekkel kezelt két személyt, és nemzetiségükre sem tesz utalást.

A brit sajtó tényként kezelt értesülései szerint azonban a férfi

Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, aki kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek,

Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.

A brit sajtó tudomása szerint az elmúlt két évben meghalt Szkripal felesége, bátyja és fia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK