Cseh kolléganője elárulta, hogy halála előtt mire jött rá Ján Kuciak

2018.03.07. 15:38

Pavla Holcová cseh újságírónő, aki korábban több témában is együttműködött a meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíróval, elmondta, hogy két hete szerda délután még telefonon beszélt Ján Kuciakkal.

Pavla Holcová, a cseh Respekt c. hetilap oknyomozó újságírónője a szlovák kereskedelmi csatornának, a Joj Tv-nek nyilatkozott az ügyben.

Ján Kuciak közvetlenül a halála előtt arról tájékoztatta őt telefonon, hogy új szálat fedezett fel a kétes hírű olasz vállalkozók (Antonino Vadala és családja ) és a legnagyobb kormánypárt, a Smer-SD egyik politikusa közt.

Pavla Holcová, cseh oknyomozó újságírónő (a mikrofonnál), aki Ján Kuciak meggyilkolása óta Csehországban 24 órás rendőrségi védelem alatt áll.Forrás: Youtube

Az újságírónő szerint Kuciak mindig nyitott és megbízható forrásokat biztosított számára. Együtt dolgoztak például a Panama Papers offshore-botrányon is.

Holcová is megerősítette, a legutóbbi közös témájuk az olasz maffia és bizonyos szlovákiai kormánypolitikusok közti kapcsolat volt.

A halála előtti szerda délután beszéltem vele, amikor új információt küldött a Smer egyik politikusának az olasz maffiával való kapcsolatáról. Egyébként biztonságos csatornákon keresztül kommunikáltunk egymással, minden titkosítva volt – nyilatkozta a Joj Televíziónak Holcová.

Az említett Smeres politikus nevét Holcová még nem hozta nyilvánosságra.

Arra a kérdésre, hogy befejezi-e Ján Kuciakkal közös utolsó írását, azt felelte, hogy igyekezni fog, és a cikkből már csak néhány érintett megszólaltatása hiányzik, de a cseh újságírónő nem kívánta azt részletezni.

Holcová meg van róla győződve, hogy a gyilkosság indítéka egyértelműen az újságíró munkájával állhatott összefüggésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK