Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a szlovák kormánnyal szemben

2018.03.07. 17:21

Bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben Szlovákiában a törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás.

Igor Matovic, az OLaNO vezetője az indítványt azzal indokolta, hogy a kormányfő, aki szavai szerint „eladta lelkiismeretét a maffiának”, nem hajlandó felelősséget vállalni azért, hogy „Szlovákia visszatérőben van a 90-es évekbe”. Matovic a kilencvenes éveket említve Vladimír Meciar kormányának idejére, a maffiára való hivatkozással pedig vélhetően azokra a közlésekre utalt, amelyek

a nemrégiben meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak írásában szerepeltek, és egyes, Szlovákiában megtelepedett olasz vállalkozók állítólagos kormányközeli kapcsolatairól szóltak.

Az indítványra reagálva a szlovák kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb mint az, hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön.

Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára, mint egy liftre, amely hatalomra emeli

- mondta Robert Fico.

A bizalmatlansági indítványt rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a parlament, ennek időpontja még nem ismert, azt a beadvány beterjesztésétől számított egy héten belül kell kitűznie a házelnöknek.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését azután jelentették be, hogy szerdán megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva.

Kiska kezdeményezését Robert Fico kormányfő a választási eredmények megtagadásának minősítette.

Az SaS és az OLaNO az elmúlt években és az előző Fico-kabinet idején is számos alkalommal tett kísérletet különböző indokokra hivatkozva a kormány egy-egy tagjának menesztésére. Ezek a – parlamenti erőviszonyokból adódóan gyakorlatilag esélytelen – kezdeményezések kivétel nélkül sikertelenül végződtek, s elemzők szerint azokat leginkább politikai hangulatkeltés ihlette. A mostani indítvány bejelentőinek, az SaS frakciójának 19, az OLaNO frakciójának pedig 16 képviselője van a 150 fős pozsonyi parlamentben, a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak.

Az SaS és az OLaNO mostani indítványa számíthat majd a pozsonyi törvényhozás másik két ellenzéki pártja közül az egyiknek, a leginkább populistának jellemzett, 8 képviselővel rendelkező Család vagyunk (Sme rodina) mozgalomnak a voksaira, amely már egyértelműen jelezte, hogy kormányváltást akar.

Az ugyancsak ellenzéki, önmagát nemzeti-kereszténynek meghatározó, hangsúlyosan euroszkeptikus és a NATO-ból való kilépést szorgalmazó Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS), amelynek 14 voksa van a parlamentben eddig nem jelezte az indítvánnyal kapcsolatos szándékait, de megfigyelők szerint nem valószínű, hogy támogatni fogja.

A pozsonyi parlamentben 15 párton kívüli képviselő is van, ők korábban nagyrészt ellenzéki pártok padsoraiban ültek, és egy részük várhatóan támogatja majd az SaS és az OLaNO indítványát.