Újabb halálos földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát

földrengés, Pápua Új-Guinea
Tabubil, 2018. február 27. Megsérült csővezeték a pápua új-guineai Tabubil környékén 2018. február 26-án, miután 7,5-es erősségű földrengés volt az óceániai országban. Helyi sajtójelentések szerint több mint harminc ember életét vesztette. (MTI/AP/Luke Purre)
Vágólapra másolva!
Eddig 18 halálos áldozatról tudnak, akik meghaltak a Pápua Új-Guinea hegyvidéki részén pusztító 6,7-es erősségű földrengés miatt. A térségben 9 napja is volt egy nagyobb erejű rengés.
Vágólapra másolva!

A nem sokkal éjfél utáni volt

az eddigi legnagyobb utórengés

a február 26-i, 7,5-es erősségű földrengés óta, amely falvakat döntött romba, földcsuszamlásokat idézett elő, és legalább 55 embert ölt meg az óceániai Új-Guinea szigetének keleti felén fekvő országban.

Legutóbb február 26-án pusztított földrengés a térségben, akkor 7,5-es erősségű földmozgást mértek Forrás: MTI/AP/Luke Purre/Luke Purre

"Most kaptam a jelentéseket, hogy 18 ember halt meg az éjjel" - közölte Hela tartomány vezetője, William Bando.

Az újabb földrengés epicentruma Porgera városától 112 kilométerre délnyugatra, 33 kilométeres mélységben volt.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a pápua új-guineai hatóságoknak és a segélyszervezeteknek még azért küzdenek, hogy elérjék a február 26-i katasztrófa által sújtott zord magasföldi térség településeit.

Segélyszervezetek egy héttel később úgy becsülték, hogy

150 ezer ember szorul sürgős segítségre.

Ausztrália, Új-Zéland és a vöröskereszt is segítséget ígért, de a távoli térség elérése embertpróbáló a veszélyes terepviszonyok, a rossz időjárás, illetve a megrongálódott közutak, kifutópályák és távközlési berendezések miatt. A bajba jutottakat

csak helikopterrel lehet kimenekíteni,

s a károkat egy héttel a földrengés után még nem sikerült teljesen felmérni.

Helyi médiumok kedden arról számoltak be, hogy 75-re emelkedett a múlt heti földmozgás áldozatainak száma. Kormányzati tisztségviselők egy nappal korábban még 55 halottról tudtak.

Pápua Új-Guinea a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt számos aktív tűzhányó van, és gyakoriak földmozgások.