A floridai törvényhozás lehetővé tette egyes tanárok felfegyverzését az iskolákban

Vágólapra másolva!
A floridai törvényhozás szerdán megszavazott egy olyan törvényt, amely korlátozza a katonai jellegű fegyverek viselésének jogát, de lehetővé teszi, hogy egyes tanárokat és iskolai alkalmazottakat felfegyverezzenek.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslatot előbb a floridai szenátus, majd szerdán a képviselőház is megszavazta, 67:50 arányban, és most Rick Scott kormányzó aláírására vár.

A voksolásra - és egyáltalán a törvényjavaslat benyújtására - amiatt került sor, hogy február közepén a Fort Lauderdale-hez közeli Parkland város gimnáziumában a 19 éves Nikolas Cruz 17 embert - diákokat és három tanárt - agyonlőtt. Az ámokfutó ellen szerdán vádat emeltek 17 rendbeli gyilkosság miatt.

A szerdán megszavazott új törvény

18 évről 21-re emeli a fegyvervásárláshoz kötelezően előírt korhatárt

- legyen szó bármilyen típusú fegyverről -, betiltja azt a bump stocknak nevezett átalakító berendezést, amellyel egy kézifegyvert félautomata típusú, sorozatlövésre alkalmas fegyverré lehet tenni, és megemeli a pszichológiai kezelésekre szánt állami finanszírozás összegét. Emellett

lehetővé teszi, hogy egyes tanárok és alkalmazottak az oktatási intézményekben fegyvert viselhessenek,

de csakis miután speciális kiképzést kaptak.

Az Egyesült Államokban a floridai ámokfutás óta ismét különösen felerősödtek a fegyvervásárlásról és -tartásról szóló viták, bár a nagy viták már a tavaly ősszel, a nevadai Las Vegasban elkövetett tömegmészárlás után megkezdődtek. Ennek következtében több mint húsz szövetségi államban - köztük például Massachusettsben, New Jerseyben vagy Dél-Karolinában - már betiltották a kézifegyvereket sorozatlövésre alkalmassá tévő berendezések használatát.

Kedden az északnyugati Washington államban Jay Inslee kormányzó írta alá a tiltásról szóló törvényt.