Beiktatták Milos Zeman régi-új cseh köztársasági elnököt

2018.03.08. 15:59

Beiktatták hivatalába csütörtökön Prágában Milos Zeman cseh államfőt, aki az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be.

Az ünnepélyes beiktatásra csütörtökön délután a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, számos vendég jelenlétében került sor. Miután az új államfő Milan Stech, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót.

Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják. Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.

A régi-új államfő ezt követően mintegy félórás beszédet mondott. Ennek első részében értékelte az elmúlt megbízatási időszakát, míg a másodikban felvázolta a következő mandátumban felvállalt feladatokat.

Előző megbízatási időszaka legfőbb jellemzőjének azt nevezte, hogy sikerült meglátogatnia az összes régiót és párbeszédet folytatni a lakossággal. Hasonlóan fontosnak minősítette az általa folytatott gazdasági diplomáciát és a szélsőségek, az újfasiszta, a neonácista pártok, mozgalmak elleni fellépést. Ezt a tevékenységet a jövőben is folytatni kívánja. Bár szerinte az utóbbi években javult a helyzet a gazdasági bűnözés terén, a probléma még nem tűnt el. Az államfő konkrétan Zdenek Bakala vállalkozó nevét említette, aki szerinte sok milliárdos károkat okozott a cseh társadalomnak.

Milos Zeman beszédet mond a beiktatási ünnepségénForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Milos Zeman bírálta a cseh média egy részét is, amely szerinte egyáltalán nem objektív és félretájékoztatja a közvéleményt. Konkrétan a közszolgálati Cseh Televíziót is bírálta, amely szerinte gyakran az ellenzéki TOP 09 párt érdekeit szolgálja. Ezt követően a jobboldali pártok több képviselője – egyebek között Milan Pospísil, a TOP 09 párt elnöke, Miroslav Kalousek, a párt volt elnöke, Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter, Miroslava Nemcová, a Polgári Demokratikus Párt alelnöke és több más ellenzéki parlamenti képviselő – elhagyta az üléstermet. A jobboldali ellenzék szerint Zeman a sajtószabadság ellen emelt szót, s távozásukkal ez ellen kívántak tiltakozni.

A régi-új államfő beszédében szót emelt az országos népszavazás intézményének bevezetése és a választásokon való részvétel kötelezővé tétele mellett. Hangsúlyozta, hogy szükségesnek tartja a lakosság aktívabb részvételét a közéletben is. Az eskütételi ceremónia további részeként ellátogatott a Szent Vitus-székesegyházba, ahol jelképesen fejet hajtott Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt.

A 73 éves, közgazdász végzettségű Zeman az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság harmadik államfője. Elődei, Václav Havel és Václav Klaus, egyaránt két megbízatási időszakon át, tíz-tíz évig látták el ezt a tisztséget. Míg Havelt és Klaust a parlament két háza választotta meg együttes ülésen, addig Zeman az első, közvetlenül a lakosság által megválasztott köztársasági elnök. Amennyiben Zeman kitölti második mandátumát, akkor ő is tíz évig fogja betölteni a legmagasabb közjogi tisztséget. Harmadik elnöki mandátumra a cseh alkotmány szerint már nincs lehetőség. Az új cseh elnök beiktatási ceremóniáját a Hradzsinban felállított óriásképernyőkön a csehek és a turisták százai követték figyelemmel.