Már Algériának is elege van a migránsokból

2018.03.08. 12:12

Abd el-Azíz Buteflíka, Algéria köztársasági elnöke felszólította az arab nemzeteket, hogy működjenek együtt az illegális migráció elleni küzdelem területén.

Az arab államok belügyminisztereinek a találkozóján arról beszélt Abd el-Azíz Buteflíka, hogy az illegális bevándorlás aláássa a térség országainak a biztonságát és a stabilitását.

Abd el-Azíz Buteflíka, Algéria államfőjeForrás: AFP/Alain Jocard

Szerinte az elsokasodó problémák miatt már nem csukhatjuk be a szemünk, és nem tehetünk úgy, mintha semmi sem történt volna- írja a Daily Mail.

További hatalmas kihívásnak nevezte az embercsempészbandák elleni küzdelmet. Véleménye alapján az arab nemzetek, ha nem fognak össze, akkor nem tudják majd kezelni a migrációs helyzetet.

Ennek érdekében határozott fellépést sürget.

Régebben a Magreb-országok a tranzitállamok szerepét töltötték be Fekete-Afrika és Európa között, de mára részben befogadó országok lettek, mivel a szigorodó földközi-tengeri őrjáratok miatt egyre kevesebben próbálkoznak átkeléssel az itáliai félsziget irányába.

Arról nincsenek hivatalos statisztikai adatok, hogy hány szubszaharai régióból származó migráns tartózkodik Algériában, illetve azt sem tudjuk, hányan próbálkoztak átjutni Európába.

A becslések szerint több százezren lehetnek. 

A jelenlétük mindenesetre egyre nagyobb feszültséget szül az országban.