Dohánygyárak ellen harcol New York volt polgármestere

Michael Bloomberg is appointed as Special Envoy for Cities and Climate Change New York USA march Antonio Guterres Michael Bloomberg 2018 UN Headquarters Special Envoy for Cities and Climate Change
Michael Bloomberg
Vágólapra másolva!
Michael Bloomberg milliárdos amerikai üzletember, New York volt polgármestere bejelentette: jótékonysági alapítványa 20 millió dolláros adománnyal új szervezetet hozott létre, ezúttal a dohánygyárak elleni küzdelemre.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezéssel Bloomberg egy új globális szervezetet hívott életre, melynek neve Állítsuk meg a Dohányipari Szervezeteket és Termékeket (angol rövidítéssel: STOP). A szervezet célkitűzése Bloomberg szavai szerint a dohányipar félrevezető taktikáinak és gyakorlatának "agresszív megfigyelése".

A fiatalok között terjed a dohányzás

Közleményében az üzletember hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben a dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseknek - az adók emelésének és a dohányreklámok szabályozásának - köszönhetően mintegy 35 millió életet sikerült megmenteni, ám a dohányipar is tesz erőfeszítéseket, mégpedig elsősorban a fiatalabb korosztályok körében, akiknél ismét terjed a dohányzás.

Az e-cigaretta is veszélyes

Bloomberg különösen az elektronikus cigaretták reklámozásában lát veszélyeket, szerinte ugyanis így sok fiatalt sikerül félrevezetni, azt állítva, hogy az e-cigaretták kevésbé veszélyesek mint a hagyományos dohányipari portékák. "Nem állhatunk félre, amikor a dohányipar félrevezeti a közvéleményt azért, hogy még több embert szoktasson rá a termékeire" - fogalmazott.
Michael Bloomberg jótékonysági szervezetei 2007 óta egymilliárd dollárt áldoztak a dohányzás elleni küzdelemre.

Michael Bloomberg Forrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Atilgan Ozdil

Az új szervezet létrehozását az üzletember a dél-afrikai Fokvárosban jelentette be, ahol szerdától a világ több mint kétezer tudósának és politikai döntéshozójának részvételével nemzetközi konferenciát tartanak a dohányzás ártalmairól. A konferencián részt vesz az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom is.