Most először megszólalt a párizsi merényletek egyetlen túlélő terroristája

2018.03.09. 17:07

Salah Abdeslam, ahogy a Le Soir fogalmaz, megtörte a csendet. Ő a 2015-ös párizsi terrortámadássorozat egyik kitervelője, és egyetlen túlélője. Egyes hírek szerint egyszerűen gyáva volt magát felrobbantani. Azért beszélt a bíróság előtt, hogy barátját, egy másik migránst védje.

A meghallgatáson lényegében Ali Oulkadi ártatlansága mellett vallott. Ali Oulkadi volt a "molenbeeki sofőr", aki a terroistát a merénylet másnapján Brüsszelbe fuvarozta. Abdeslam szerint Ali semmi másban nem vett részt, csak az volt a feladata, hogy elvigye Brüsszelbe. Ez persze vagy igaz, vagy nem.

Mindenesetre, Abdeslam eddig még soha nem nyilatkozott, vagy tett vallomást. Ez volt az első.

Salah Abdeslam volt az, aki a budapesti Keleti pályaudvaron toborzott terroristákat a migránsok között merényletsorozathoz. Mindez 2015 őszén, a migránsválság közepén volt. Első ügyvédje néhány hónap után feladta a védelmét. Nagy visszhangot kiváltó interjújából arról beszélt, hogy egy ilyen ostoba embert lehetetlen védeni. Azt mondta a riporternek, az asztalon levő hamutartóra mutatja, hogy ennek is több esze van, mint Salah Abdeslamnak.