Több száz tanút hallgattak meg a volt orosz kém mérgezésének ügyében

Vágólapra másolva!
Több száz tanút hallgattak meg és 240 tágyat, illetve egyéb anyagot gyűjtötték össze bizonyítéknak a nyomozók a salisburyi idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet ügyében. A brit kormány mellett a biztonsági szolgálatok rendkívüli helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA) a BBC-nek elmondta, hogy a 11 angliai rendőrségi terrorelhárító szolgálatból nyolc csatlakozott az ügyhöz. Ez azt jelenti, hogy több mint 250 nyomozó vesz részt a vizsgálatban. A brit belügyminiszter, Amber Rudd azonban továbbra sem árulta el, hogy pontosan milyen anyagot használtak az elkövetők. 
Vágólapra másolva!

A 66 éves Szergej Szkripalt és a 33 éves lányát, Julija Szkripalt akarták idegméreggel meggyilkolni múlt vasárnap.

A férfi a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, aki 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniában telepedett le. A lány pedig egy korábbi kettős ügynök.

Állapotuk most stabil ugyan, de válságos.

Nick Bailey volt az a rendőr, aki először a helyszínre érkezett. Ő is mérgezést szenvedett. Az ő állapota súlyos, de kommunikál a környezetével.

Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A brit belügyminiszter, Amber Rudd a szombati tájékoztatójában elmondta, hogy a nyomozás elsődleges célja most az, hogy a lakosok biztonságban legyenek.

- tette hozzá a belügyminiszter.

A rendőrség eddig csak annyit közölt, hogy egy "nagyon ritka" idegméreg okozta a salisburyi mérgezést.

Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka, Mark Rowley a héten jelentette be, hogy a rendőrség gyilkosségi kísérletként kezeli a mérgezést. Azt is elmondta, hogy a szakértők azonosították a hatóanyagot, de hogy az pontosan miből áll, már sem ő, sem a kormány nem árulta el.

A gyanúsított vagy gyanúsítottak kilétét sem fedték még fel, ugyanis Amber Rudd szerint ennek még nem érkezett el az ideje.

A brit belügyminsizter ezt azzal magyarázta, hogy nagy kiterjedésű a nyomozást indítottak, és a rendőrségnek rengeteg bizonyítékot kell megvizsgálnia. Arra kérdésre sem válaszolt félreérthetetlenül, hogy a kormány milyen lépéseket tesz, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy egy külföldi ország áll a gyilkossági kísérlet hátterében.

- tette hozzá Rudd.

Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Theresa May miniszterelnök pedig egy, az ITV televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy London cselekedni fog, ha arra lesz szükség, és megteszi a megfelelő lépéseket, ha kiderül, hogy "valamelyik állam" felelős a merényletért. Arra viszont nem volt hajlandó válaszolni, hogy Oroszországot tartja-e felelősnek.