Évtizedekig kelthetett gyűlöletet az algériai imám Franciaországban

Vágólapra másolva!
Bár évtizedek óta szította az antiszemitizmust és a gyűlöletet egy franciaországi imám, mégis a hatóságok csak pár hónappal ezelőtt kezdték el figyelni a férfit. A Marseille-ben működő hitszónok ellen csak most indult el a kiutasítási eljárás, pedig hosszú évek óta a térségbeli radiális iszlám vezető egyénisége volt.
Vágólapra másolva!

Kiutasítási eljárást indítottak Marseille-ben egy algériai imám ellen, aki 17 mecsetben tartott zsidóellenes gyűlöletbeszédet. Hadi Daoudi -t,

annak ellenére, hogy évtizedek óta szítja a gyűlöletet a zsidók ellen Marseille-i mecsetekben a titkosszolgálatok csak néhány hónapja figyelik.

A 63 éves imám székhelye a Sounna mecset, Belle de Mai negyedben, ahonnan számtalanszor intézett gyűlöletbeszédet keresztények és zsidók ellen - írta a dreuz.info.

Egy algériai újság szerint az imám a zsidókat „majmok és a disznók" leszármazottainak tartotta. Csak arról nem beszélt az algériai újság, hogy ez a vélemény nagyon is közös az iszlám síita ágában. Többek között a Hezbollah terrorista vezér, Hassan Nasrallah rendszeresen használja ezt az elítélendő, antiszemita fordulatot. A muszlim hagyományokban egyébként gyakori „fenyegetés" a majommá vagy disznóvá átváltoztatás.

Kiutasíthatják a gyűlölködő iszlám hitszónokot Franciaországból Forrás: Origo

Fontosabb az idegenek jogainak védelme

Az egyértelmű bizonyítékok ellenére a francia hatóságok nem indították el a rendkívüli kiutasítás intézményét, így az imám a végletekig kihasználta a helyi francia igazságszolgáltatás lassúságát, ezzel is bebizonyítva, hogy a hatóságoknak fontosabb volt egy idegen jogainak a védelme, mint a franciák biztonságának szavatolása. 15 éven keresztül háborítatlanul tarthatta meg gyűlöletbeszédeit 17 különböző mecsetben. Egészen odáig jutott, hogy nyíltan támogatta a Hamász nevezetű terrorista szervezetet.

A múlt hónapban a francia államtanácsnak be kellett zárnia a Marseille-i National sugárúton található egyik legnagyobb francia mecsetet, mert már tarthatatlan volt az imám tevékenysége. A titkosszolgálatok mostanra megerősítették, hogy

az imám jelentős szerepet játszott abban, hogy a szélsőségesen radikális iszlám tanítás, a szalafizmus a térségben megerősödjön.

Bouvhes -du-Rhone megye 24 szalafista mecsetéből 15 Marseille-ben található, és míg országos viszonylatban csak 5,5 százaléka az iszlám vallást gyakorlóknak jár rendszeresen péntekenként mecsetekbe, ez a szám a térségben 25 százalék.

A francia hatóságok tehetetlenségét bizonyítja, hogy például a Consolat városrész mecsetét radikalizálódás miatt a hatóságok 2016-ban bezárták, de ezt a mai napig nem tartják be a szélsőséges muszlimok.