A Székely Szabadság Napján kérték Székelyföld autonómiáját

Marosvásárhely, 2018. március 10. A székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés résztvevői Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél 2018. március 10-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
Románia nemzetközi kötelezettségvállalására hivatkozva kérték Székelyföld autonómiáját szombaton Marosvásárhelyen, a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezés és tüntetés résztvevői.
Vágólapra másolva!

A tüntetés petícióját, amelyet Románia kormányának és parlamentjének címeztek, és amelyet tájékoztatásképpen Klaus Iohannis államfőnek is elküldenek, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke olvasta fel a székely vértanúk emlékműve előtt, és

a tömeg közfelkiáltással fogadta el.

A dokumentum arra emlékeztet, hogy Románia az Európa Tanácshoz történt csatlakozásakor egyoldalú kötelezettséget vállalt a tanács 1201/1993 számú ajánlásának teljesítésére, amely ezáltal kötelező érvényűvé vált.

A dokumentum 11. cikkelye pedig éppen az önálló közigazgatásról, és a különleges státusról szól.

A petícióban idézték is a szóban forgó cikkelyt

A petícióban megállapítják: az eltelt negyed század során Románia ezt a kötelezettségvállalását nem teljesítette, az ezzel kapcsolatos párbeszédet hatóságai elutasították. Arra emlékeztettek, hogy a román parlament asztalán van a székelyföldi autonómia törvénytervezete, így senki előtt nem titok, hogy mit kíván a székely nép.

Marosvásárhely, 2018. március 10. A székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés résztvevői Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél 2018. március 10-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A petíció nyomatékosítja:

Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét

és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát.

A dokumentum szerint az autonómia biztosítása Románia érdekeit is szolgálná.

A petíció elfogadásával a megmozdulás résztvevői követelték, hogy Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott és a parlament elé terjesztett jogszabálytervezet alapján. Kérték ugyanakkor, hogy a román kormány és parlament a közigazgatási átszervezés során tartsa tiszteletben a székelyföldi közösség akaratát és vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

- áll a dokumentumban.

A petícióban leszögezték:

teljes és tényleges szabadságot és egyenlőséget akarnak Székelyföld minden lakosának.