Jogorvoslatért folyamodik a román hatóságokhoz Dabis Attila

2018.03.12. 19:50

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja politikai okokat sejt a Romániából történt kiutasítása hátterében, és ezért jogorvoslatért folyamodik a román hatóságokhoz.

Dabis közölte: többször is felszólította az ügyében eljáró tisztviselőket, hogy tájékoztassák arról a döntésről, amely alapján eljárnak. A határrendészek megtagadták a részletes tájékoztatást, csak azt tudatták, hogy Bukarestből, magasabb szintről érkezett erre utasítás.    

Az SZNT külügyi megbízottja kifejtette: oka van feltételezni, hogy e döntés politikai motivációból született, válaszként arra a nemzetközi kisebbségvédelmi, illetve jogérvényesítő munkára, melyet a székely közösség nevében végez.

Dabis úgy vélte: a kitiltása azoknak a szankcióknak a sorába illeszkedik, amelyekkel a román hatóságok a meglévő alkotmányos garanciák ellenére próbálják korlátozni a székely szabadság napja alkalmából tartott marosvásárhelyi demonstrációt.Kinyilvánította, hogy a Romániába való beutazásának a megtiltása mind a román törvényeket, mind az EU-nak az állampolgárok szabad mozgására vonatkozó irányelvét sérti.

Szerinte a véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez fűződő alapvető joga is sérült azáltal, hogy nem vehetett részt a székely szabadság napján Marosvásárhelyen tartott megmozduláson.

A székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés MarosvásárhelyenForrás: MTI/Boda L. Gergely

Ezért jogorvoslatért folyamodik, és folytatja a kisebbségi jogvédelemmel kapcsolatos munkáját - tette hozzá.

A román határrendészet az EU állampolgárainak a romániai szabad mozgásáról szóló 2005/102-es sürgősségi kormányrendeletre hivatkozott abban a jegyzőkönyvben, amelyben azt a lehetőséget jelölte be, hogy Dabis Attilát nemkívánatossá nyilvánították Romániában.

A kormányrendelet kimondja: azokat az idegen állampolgárokat lehet nemkívánatos személlyé nyilvánítani, akik olyan tevékenységeket folytattak, folytatnak, vagy - alapos gyanú alapján - akarnak folytatni, melyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot vagy a közrendet.

A jogszabály szerint a nemkívánatossá nyilvánításról az illetékes szervek kérésére a bukaresti táblabíróságnak kell döntenie, de az eljárásra be kell idéznie az érintett személyt is.

A törvény értelmében egytől tíz évig terjedő időszakra szólhat a nemkívánatossá nyilvánítás, amit azonban meg lehet hosszabbítani.

Arra is kitér a kormányrendelet, hogy a nemzetbiztonsági okokból kitiltott személyekkel semmiképpen nem közölhető a kitiltás oka. A nemkívánatossá nyilvánított személy azonban a végzés közlése utáni tíz napban fellebbezhet a végzés ellen. Fellebbezését a legfelsőbb bíróság bírálja el legfeljebb öt nap alatt.

A romániai bírósági ügyeket összesítő portál keresőprogramja nem ad ki egyetlen olyan ügyet sem, amelyben Dabis Attila nevű személy lenne érintett.