Magyarország szorosan együtt akar működni Ausztriával és Olaszországgal

2018.03.12. 22:01

Magyarországnak az a szándéka, hogy szorosabban együttműködjön Ausztriával és Olaszországgal a menekültügyben – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó véleménye szerint a bécsi néppárti-szabadságpárti kormány, illetve a mostani választásokon győztes olasz jobbközép koalíció hasonlóan gondolkodik a kérdésről, mint a közép-európai államok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Kkm

"Így nyilvánvaló, hogy a jövőben együtt fogunk működni" - jelentette ki a tárcavezető.
Ez nem Európa nyugati része ellen irányul, hanem a migráció ellen, és a saját érdekeinket szolgálja, mert nekünk a biztonság az első - szögezte le.

A politikus egyúttal hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek - azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - nem tervezik csoportjuk kibővítését, de ez nem jelenti azt, hogy ne fűzhetnék szorosabbra kapcsolataikat a hasonló gondolkodású országokkal.

Biztosan szeretnénk közelebbi és hatékonyabb együttműködést Ausztriával, és természetesen remélhetőleg a leendő olasz kormánnyal - jelentette ki.

Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár azt mondta, hogy az év második felében esedékes osztrák soros uniós elnökség alatt szeretne az Európai Uniót megosztó áttelepítési kérdéskör helyett az esetleges újabb menekülthullámok megelőzésére összpontosítani. Kurz január végén találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akinek szorosabb együttműködést ígért a menekültpolitikában.